blog placeholder

De overgang… iets waar iedere vrouw mee te maken krijgt op een bepaald punt in haar leven. Maar wat houdt dat nu precies in? Waar krijg je mee te maken en waar moet je op voorbereid zijn? Lees daar meer over in dit artikel.

Ten eerste, wat is de overgang nu eigenlijk?

Het is de overgang van de vruchtbare naar de onvruchtbare fase in je leven, meestal tussen je veertigste en zestigste levensjaar. Dan begint namelijk de voorraad eicellen steeds meer te slinken. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat het voor de eierstokken steeds lastiger wordt omĀ eitjes te laten rijpen. Hierdoor stopt de menstruatie uiteindelijk en begint de overgang.

Gemiddeld menstrueert een vrouw in haar leven ongeveer 40 jaar. De gemiddelde leeftijd waarop de overgang begint ligt rond de 47.

Waaraan herken je de overgang?

De volgende symptomen zijn mogelijk verschijnselen van de overgang:

– s’nachts badend in het zweet wakker worden

– slecht slapen

– stemmingswisselingen

– opvliegers

– gewrichts- en spierpijn

– hevige en/of onregelmatige menstruatie

– problemen met de blaas

– droogte van de vagina

Wat kan je er zelf aan doen?

Veel vrouwen denken dat er niets te doen is aan de verschijnselen van de overgang. Het is gewoon iets wat ons allen overkomt. Dit is niet geheel waar. Er zijn wel degelijk dingen waarmee we rekening kunnen houden. Hieronder een paar tips!

Gebleken is dat roken en stress meer en langer klachten veroorzaken. Stoppen met roken dus en stress vermijden! Meer stress veroorzaakt namelijk meer opvliegers.

Door de afname van oestrogeen in het lichaam neemt de botdichtheid af. Eet daarom voedsel dat rijk is aan calcium, dit stimuleert de botaanmaak. Ook sporten helpt hierbij.

Gebruik zo min mogelijk suiker, koffie en alcohol en vermijd sterk gekruid voedsel. Dit voorkomt opvliegers.

Draag kleding die gemakkelijk aan- en uitgetrokken kan worden. (Makkelijk bij opvliegers)