Enkele aandachtspunten.
Vul één koffertje met alle benodigdheden en bewaar alles steeds op dezelfde plaats. Om de zes maanden -bijvoorbeeld tijdens de grote schoonmaak- kijk je de apotheek grondig na. Producten die over hun vervaldatum zijn, gooi je weg. Wat op is, vul je aan. Een veelgemaakte fout is medicatie te lang laten liggen en restjes van medicijnen of antibiotica bewaren om later nog in te nemen. Medicijnen nemen voor iets waar ze niet voor voorgeschreven zijn, kan immuniteit tegen dat geneesmiddel in de hand werken. Niet doen dus. Neem antibiotica helemaal op of gooi de overschot weg. Stop in je EHBO-koffer een lijst met de belangrijkste telefoonnummers, zodat je ze in paniek makkelijk kan terugvinden: huisarts, ambulance, antigifcentrum, apotheek van wacht.
Checklist.
Verbandmateriaal: Kleefpleisters (hypoallergeen), wondpleisters, steriele kompressen, tweedehuisverbanden (zoals kompeed), druk-verband, steriele vetverbanden, hechtingsstrips, zwachtels, elastisch netverband, kousverband, driehoeksverband.
Reinigings- en ontsmettingsmiddelen:
- Ontsmettingsalcohol (om EHBO-materiaal te ontsmetten)
- Waterig, niet-kleurend ontsmettingsmiddel bij voorkeur in unidoses
- Ether (ontvettend)
- fysiologisch water in unidoses
Eerste hulp:
- Wegwerphandschoenen
- Vloeibare zeep en handborsteltje
- Koortsthermometer
- Tekentang
- (splinter)pincet
- koelzakje (in diepvries of instant)
- zakmasker (voor beademing)
- Isolatiedeken
- Roestvrije schaar met fijne punten
- Verbandschaar
- Steriele naalden
- Veiligheidsspelden
- Plastic zakjes
- Geneesmiddelen
Welke geneesmiddelen?
Laat je altijd informeren door de huisarts en lees de bijsluiters goed. Let bijvoorbeeld op met pijnstillers: je mag die niet te snel na elkaar gebruiken, want dan kunnen ze toxisch zijn. Goed om in huis te hebben zijn middelen tegen : obstipatie, diarree, maagklachten, pijn, hoest. Voor uitwendig gebruik kan je middelen inslaan tegen: insectensteken, spierpijn, verstuikingen, zonnebrand en brandwonden.