blog placeholder

Een tintelend gevoel op de lippen is de eerste aankondiging van iets waar je nooit op zit te wachten: een koortslip. Het duurt niet lang of er ontstaat een hinderlijk blaasje op de lippen. Hoe komt je er aan en hoe kom je er weer vanaf?

Koortslip

Een koortslip, herpes labialis, ontstaat meestal op de boven- of onderlip. Na een aankondiging met een tintelend gevoel ontstaat blaasje of zweertje dan niet alleen hinderlijk, maar ook pijnlijk is. Vaak voel je je in de periode dat de koortslip zo hinderlijk aanwezig is ook vermoeid en lusteloos.

 

Virus

Een virus is verantwoordelijk voor die hinderlijke koortslip, meestal het herpes simplexvirus type I, alhoewel soms ook type 2 de schuldige is. Dit virus verbergt zich in je lijf in zenuwknopen, op een plek waar je eigen afweersysteem niet bij kan. Ben je dus eenmaal besmet, dan kan het virus dus heel je leven zo nu en dan de kop opsteken.

 

Weerstand

Vooral op momenten dat je weerstand toch al wat minder is grijpt het herpes simplexvirus zijn kans. Perioden van vermoeidheid, stress of als je last hebt van andere virussen zijn typisch voorbeelden waarbij je weerstand vermindert.

 

Besmetting

Je loopt een besmetting via direct contact met iemand waarbij het virus op het punt staat uit te breken of al een koortslip heeft veroorzaakt. Denk aan knuffelen en kussen, of het eten en drinken van dezelfde borden en glazen. Heb je zelf een koortslip, vermijd dan knuffelen en kussen, deel borden en glazen niet met elkaar en gebruik een eigen handdoek alleen voor jezelf.

 

Behandelen

Je kunt de uitbraak van de koortslip behandelen. Denk daarbij aan:

  • Zorg voor hygiëne.
  • Was regelmatig je gezicht
  • Was ja aanraking van je koortslip je handen
  • Gebruik koortslipcrème om de symptomen onder controle te krijgen.

 

Onder controle

Als de uitbraak weer onder controle is dan zullen de uiterlijke verschijnselen van de koortslip verdwijnen. Je bent dan niet meer besmettelijk voor anderen. Het virus zelf heeft zich in je lijf in de zenuwknopen kunnen terugtrekken. Omdat je afweersysteem op die plek geen invloed heeft, zal het virus op momenten van verminderde weerstand weer de kop op kunnen steken. Gezond eten, gezonde voeding, vermijden van stress en het inachtnemen van hygiëne kan je daarbij helpen.