blog placeholder

Iedereen heeft al wel eens last van een verhoogde lichaamstemperatuur, dikwijls zonder het zelf te merken. Alleen bij hoge koorts grijpen we in. Dat is uiteraard anders bij baby’s die hun lichaamstemperatuur nog niet of moeilijk zelf kunnen regelen. Hoe jonger je baby, hoe minder zijn lichaamstemperatuur mag stijgen. Wat is koorts en wat kunnen we eraan doen wanneer de lichaamstemperatuur van je baby stijgt?

 

Onze lichaamstemperatuur blijft niet constant, maar  schommelt tussen 35,8 en 37,5 graden. Onze temperatuur hangt van verschillende factoren af. en wordt geregeld door de hypothalamus, een aanhangsel van onze hersenen dat best vergelijkbaar is met een thermostaat die onze temperatuur zo constant mogelijk probeert te houden. Bij het ontwaken is onze temperatuur het laagst, stijgt naarmate de dag vordert en is ’s avonds het hoogst. Velen beschouwen koorts als een ziekte, maar dat is het niet. We kunnen er wel doodziek van zijn. Koorts is een natuurlijke reactie van je lichaam tegen ziekmakende indringers zoals bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.

Oorzaken van koorts

Je hebt pas écht koorts vanaf 37,5 graden, lager spreekt men van een temperatuursverhoging.

  • Zo’n temperatuursverhoging is meestal het gevolg van: lichte infecties, als je peuter zijn eerste tandjes krijgt, als je het te warm hebt aangekleed, bij extreem warm weer, en na een hevige huilbui.

Men spreekt van koorts vanaf een lichaamstemperatuur van 37,5 graden

  • Koorts: is een signaal waarmee ons lichaam en zeker dat van baby’s en kinderen duidelijk wil maken dat er iets verkeerd loopt. Dat kan tijdens de aanloop naar en bij het uitbreken van een of andere kinderziekte zijn, bij een infecties van de luchtwegen zoals bronchitis, bij een infectie van de urinewegen, bij een maag- of darmontsteking of bij een infecties van het centraal zenuwstelsel. Soms manifesteert koorts bij baby’s en kinderen zich na een vaccinatie.

Koorts meten

Je meet de temperatuur bij je baby nooit te vroeg. Doe het zeker wanneer je baby hangerig is, als het warm aanvoelt, als het zich anders gedraagt, niet of nauwelijks of juist wel veel slaapt, als het minder actief , niet eeten en/of speelt, als het meer of onophoudelijk huilt, als lastiger is en als het bleek of rood ziet

In normale omstandigheden meet je baby’s temperatuur iedere dag en dit zowel ’s morgens als ’s avonds.  Bij ziekte is het noodzakelijk dat je de temperatuur van je baby vaker controleert.

Koorts meten kan op verschillende manieren:

  • Bij kinderen jonger dan drie jaar: gebruik je bij voorkeur een goedgekeurde elektronische of digitale koortsthermometer. Die herken je aan de Belgische leeuw, of aan de Europese E gevolgd door een jaartal.

Hoe jonger je kind of je baby is, hoe vlugger je een dokter raadpleegt:

  • Bij baby’s jonger dan drie maanden: raadpleeg je de dokter vanaf 38 graden
  • Tussen drie en zes maanden: vanaf 38,5 . Op die leeftijd hebben kinderen minder weerstand tegen infecties en is de kans op uitdroging groter.
  • Raadpleeg steeds je dokter: als je baby of kind lusteloos, suf of in de war is, moeilijk wakker te krijgen is, amper beweegt en/of nauwelijks of niet reageert, ononderbroken jammert, als het ontroostbaar is en constant huilt, huiduitslag heeft, als het weinig of niet eet en/of drinkt, bij tekenen van uitdroging, als het in stuipen valt, ademhalingsproblemen heeft moeilijk of langdurig versneld ademhaalt; als het braakt, diarree braakt, als het gevallen is en dan koorts krijgt.

Dit kan je zelf doen bij lichte koorts of in afwachting van de dokter:

  • Je kind veel laten drinken: als gevolg van koorts zal je baby meer vocht verliezen dan gewoonlijk. Laat je baby dan ook meer drinken om uitdroging te voorkomen. Is je baby met koorts jonger dan zes maanden? Geef hem/haar dan extra melkvoeding.  Vanaf zes maanden laat je het best water drinken.
  • Kleding: baby’s met koorts dragen best zo weinig mogelijk kleding
  • Kamer: je baby ligt bij voorkeur in een koele en goed geventileerde kamer met een temperatuur van maximum twintig graden.
  • Bad: tot voor kort werd voor baby’s en kinderen met koorts een lauw badje aangeraden. Volgens recente onderzoeken is dat niet nodig omdat het weinig of geen effect heeft.