Rauwe voeding is vers, natuurlijk voedsel dat niet is bewerkt, zonder chemische toevoegingen, en niet verwarmd boven 45°C.
Het wordt zoveel mogelijk in zijn natuurlijke staat gegeten om voedingsstoffen en vitaminen te behouden.
Rauwe voeding, ook wel levende voeding genoemd, komt recht uit de natuur en bevat enzymen. Deze enzymen, die worden aanzien als heuse levenskracht, zijn heel belangrijk omdat ze helpen bij de vertering en absorptie van voedsel. Wanneer voedsel verwarmd wordt boven 45°C worden enzymen vernietigd. De moleculaire structuur van het voedsel verandert en je lichaam kan het voedsel ook niet maximaal benutten. Dit zorgt voor toxiciteit in het lichaam, wat dan weer leidt tot allerlei ziekten zoals kanker.
Een raw foodist eet voor minstens 75% fruit, groenten, kiemen, noten, zaden, granen, zeegroenten, en andere natuurlijke voedingsmiddelen die niet zijn bewerkt. Sommige raw fooders eten dierlijke producten zoals rauwe zuivel, vlees, sushi, honing en bijenpollen. De meesten echter zijn veganistisch, wat wil zeggen dat ze geen dierlijke producten consumeren.
Er zijn vele redenen waarom mensen een raw food dieet volgen
- Gezondheid: Dit type van dieet brengt vrijwel zeker verbeteringen in je algemene lichamelijke en geestelijke status teweeg. Waaronder meer energie, een betere gezondheid, gewichtsverlies, ontgifting, en een steviger immuunsysteem dat beter bestand is tegen en herstelt van bijna elke vorm van ziekte.
- Energie-efficiëntie: Doordat je niet meer hoeft te koken, produceer je minder afval en spaar je zo het milieu.
- Ecologisch: Omdat je grotendeels biologisch eet help je de planeet te redden. Je maakt automatisch betere keuzes en consumeert milieubewuster.
- Persoonlijke ontwikkeling: De meeste raw fooders zijn meer in harmonie met hun lichaam, en ervaren duidelijke spirituele groei.
Succesvol van gekookt naar rauw
Je hoeft geen vegetariër of veganist te zijn om “rauw” te gaan. Het is ook helemaal niet nodig om 100% rauw te eten om te kunnen genieten van de vele voordelen.
Elke hoeveelheid gezond voedsel brengt voordelen mee, maar tracht toch minstens 50% rauw te eten om een merkbaar verschil te voelen.
Hoe je de overgang van gekookt naar rauw voedsel maakt hangt helemaal van jou af. De ene persoon voelt zich goed bij een alles-of-niets aanpak, de ander is meer gebaat bij een stap voor stap overgang.
Luister naar je lichaam en observeer hoe je je voelt.
Wil je het geleidelijk aan doen, dan kan je beginnen met 's morgens een gezonde smoothie te maken. Eet als voorgerecht bij je avondmaal een grote salade. Kies een appel als snack in plaats van een chocoladereep.
Raw food materiaal
Schil-en snijmessen, dunschiller, snijplank, mengkom, slazwierder zijn vrij gangbare keukenhulpjes, en in de meeste keukens al aanwezig.
Wil je ook experimenteren met uitgebreidere recepten, dan komen deze materialen goed van pas.
– Blender: voor smoothies, sauzen, soepen, dressings
– Keukenrobot: voor notenpatés, deeg, chunky sauzen
– Sapcentrifuge: voor sapjes en afhankelijk van het merk ook ijs en patés
– Spiralizer: om “spaghettisliertjes” te maken uit bvb komkommer, courgette, wortel en pompoen
– Dehydrator: droogoven die voedsel opwarmt op maximum 48°C
– Notenmelk zak: om notenmelk te maken en kiemen in te kweken
Voorbereiding is alles
Voorbereid zijn is de beste manier om je raw food dieet vol te houden en te voorkomen dat je naar ongezonde alternatieven grijpt.
Verlaat daarom nooit onvoorbereid het huis!
– Zorg dat je een paar standaard ingrediënten steeds bij de hand hebt, zodat je snel een maaltijd ineen kan toveren als dat nodig is.
– Maak een of twee dressings klaar die de hele week meegaan. Maak patés of dipsauzen op voorhand klaar.
– Was en snijd je groenten meteen als je thuiskomt van de winkel. Zo spaar je de volgende dagen tijd uit bij het klaarmaken van je salades en maaltijden.
– Plan je maaltijden op voorhand. Zo heb je steeds de juiste ingrediënten in huis en heb je geen reden om voor ongezonde varianten te kiezen.
– Hou steeds gezonde snacks bij de hand, zoals wortelen, kerstomaatjes, noten,…
– Hou het eenvoudig. Smoothies, salades en rauwe soepen zijn klaar in een wip en je kan er eindeloze combinaties mee verzinnen.
– Zet die blender en keukenmachine in het zicht, zo zal je sneller geïnspireerd raken om dingen uit te proberen.
– Wees ook mentaal voorbereid. Weet dat er misschien een paar detox-symptomen de kop kunnen opsteken nu je gezonder eet. Als je hier op voorhand al rekening mee houd, zal je er
makkelijker mee om kunnen gaan.
Geschiedenis van raw food
Dr. Bircher Benner (1867–1939), oprichter van een rauwkostsanatorium in Zwitserland, hechtte veel belang aan rauwkost en beweerde dat levensenergie door de zon via de planten wordt geleverd.
De Deense arts Kirstine Nolfi (1881–1957) vertelt in haar boek Levende føde (1944, vertaling: Levend voedsel, 1950) haar ervaringen met rauw voedsel. Door te kiezen voor rauw voedsel genas zij zichzelf van borstkanker.
Daarna richtte ze een sanatorium op, waarin ze mensen met ernstige ziekten behandelde met rauw voedsel en andere natuurlijke therapieën.
Dr. Ann Wigmore (1909–1994) was de oprichtster van het Natural Health Institute in Puerto Rico en heeft diverse boeken over levend voedsel geschreven.
Recenter zijn David Wolfe en Stephen Arlin promotors van raw food.