blog placeholder

PDS is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Veel mensen met deze aandoening voelen zich niet serieus genomen omdat het een nog onbegrepen aandoening is. Al is er nog niet echt een medicijn voor PDS, toch is er het een en ander wat je eraan kunt doen. Wat het is en wat je er aan kunt doen lees je hier.

WAT IS PDS EN WAT KAN JE ER AAN DOEN?

WAT IS PDS?

PDS staat voor prikkelbare darm syndroom ook wel spastische darm genoemd. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening die met name vooral bij vrouwen voorkomt. Hoeveel mensen er last hebben van PDS is moeilijk vast te stellen, omdat veel mensen niet naar de huisarts gaan met deze klacht. Naar schatting hebben 5 tot 20% van de Belgische en Nederlandse bevolking PDS. 75% daarvan zijn vrouwen.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?

De klachten van PDS kunnen per persoon per dag verschillen. De meest voorkomende klachten zijn buikpijn/-krampen, problemen met de stoelgang (diarree en/of verstopping), gasophoping en een opgeblazen gevoel. Veel mensen hebben daarnaast nog andere klachten zoals brandend maagzuur, en hoofdpijn. Belangrijk om te weten is dat klachten zoals bloed bij de ontlasting, koorts en onverklaarbaar gewichtverlies niet onder PDS vallen. Met deze klachten is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

WAT IS DE OORZAAK EN WAT IS ER AAN TE DOEN?

Omdat in de darm meestal geen zichtbare afwijking te vinden is, is de oorzaak van PDS nog erg onduidelijk. Belangrijk is dat medische oorzaken worden uitgesloten. Er zijn ook chronische darmstoornissen die worden veroorzaakt door een ontsteking. Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. Deze ziekten hebben een gelijksoortig klachtenpatroon als PDS en moeten dan ook worden uitgesloten om de diagnose PDS te stellen. Ook kunnen buikklachten ontstaan bij mensen die niet goed tegen melkproducten kunnen. Om dit uit te sluiten kan je een lactose-intolerantie test doen. Om de klachten van PDS te verminderen is er wel het een en ander wat je er aan kan doen. Er is echter geen speciaal medicijn voor. Sommigen kunnen baat hebben bij pijnstillers, maagzuurremmers, laxeermiddelen, diarreeremmers , laag gedoseerde antidepressiva en dergelijke, maar dit is voor iedereen verschillend aangezien de klachten ook per persoon verschillen. Hier nog een aantal dingen op een rijtje die de klachten van PDS kunnen verminderen:

– Gezond en vezelrijk eten

– Zo min mogelijk zoetstoffen gebruiken.

– Probiotica

– Voldoende drinken (koolzuurhoudende dranken kunnen een nadelig effect hebben)

– Hypnotherapie

– Vermijd stress

Het kan ook helpen om voor je zelf een dagboek bij te houden met wat je eet en wanneer je welke klachten hebt. Zo kun je zien of de klachten na het eten of drinken van bepaalde voeding verergeren of juist verminderen. Ook sporten kan helpen klachten te verminderen. Zet alles eens voor jezelf op een rijtje en probeer dingen uit. Je merkt zelf het beste aan je lichaam wat wel en niet bevorderlijk voor je is. Een medicijn zoals een diarreeremmer of pijnstiller kan oplossing bieden, maar dat is iets voor tijdelijk en kan niet langdurig worden gebruikt. Probeer met een juiste voeding en levenswijze de klachten zoveel mogelijk te beperken. Bij mij is na onderzoek de diagnose PDS gesteld en heb van alles uitgeprobeerd om mijn klachten te verminderen. Doordat ik bijgehouden heb wat ik eet, drink en wanneer ik klachten had, kan ik het nu door middel van mijn eetgewoonten aan te passen vaak zelf in de hand hebben. Ook heb ik gemerkt dat probiotica voor mij een gunstig effect heeft.