blog placeholder

Steeds vaker hoor je dat personen met chronische buikklachten de diagnose PDS krijgen. Vreemd genoeg wordt na de diagnose de aandoening PDS niet vaak behandeld waardoor de patiënt met zijn klachten blijft zitten.

Wat is PDS?

Je hoort het wel eens zeggen dat PDS, in het languit staat dit voor het prikkelbare darm syndroom, ontstaat wanneer je teveel stress zou hebben. Ook hoor je gereld dat de aandoening genetisch zou zijn, je erft dit van je ouders of dat het dan ook mogelijk een afwijking van het darmstelsel is.

Alle 3 bovenstaande beweringen zijn volledig subjectief. Er is geen enkel bewijs dat aantoont dat één van deze stellingen zou kloppen.

Aan de andere kant is er wel bewijs dat pds zou ontstaan wanneer je een verstoorde darmflora hebt. Als de goede darmbacteriën in de minderheid zijn krijgen de slechte darmbacteriën de kans om te overwoekeren. Eens dit is gebeurd zullen deze grote hoeveelheden zuren uitscheiden die vervolgens voor ontsteking in de darmwand zullen zorgen.

Wanneer je darm chronisch ontstoken staat zullen bepaalde voedingstoffen zoals melkproducten in die wonde prikkelen waardoor je darmklachten krijgt. Dit is de verklaring waarom de aandoening een prikkelbare darm noemt.

Wat kun je aan PDS doen?

Veel, laat dit duidelijk zijn. Allereerst is het belangrijk mee te delen dat medicatie geen permanente hulp kan bieden. Medicatie behandelt de klachten van een prikkelbare darm en zal ervoor zorgen dat je 2 uurtjes minder klachten hebt. Eens de medicatie is uitgewerkt krijg je terug de volle lading klachten.

De enigste permanente manier om je klachten te behandelen is om de oorzaken aan te pakken. Dit doe je aan de hand van voeding. Een veel voorkomende oorzaak van PDS is een voedselintolerantie of een voedselallergie.

Daarom is het logisch om voeding waar velen voor allergisch of intolerant zijn te vermijden. Ook zullen bepaalde voedingsstoffen voor klachten zorgen doordat het lichaam over te weinig enzymen beschikt om deze te verteren. Dit is een voedselintolerantie.

Wanneer je dit hebt, zal je opgeblazen gevoel, gas en winderigheid veroorzaken. Voeding waar velen zowel intolerant als allergisch voor zijn, zijn:

  • Peulvruchten
  • Melkproducten
  • Gluten
  • Sterke kruiden

Deze voeding moet zeker en vast vermeden worden. Liefst voor een periode van op zen minst 3 maanden. Dit om de darmen rust te geven zodat deze kunnen herstellen.

Wanneer je moeilijk verteerbare voeding mijdt, zal je verlost worden van pds klachten?

Exact, pds is een ontstoken darmwand. Deze reageert slecht op moeilijk verteerbare voeding. Mijdt je die voeding, dan wordt de darmwand niet verder beschadigd en kan deze zich herstellen. In tijd zal je ontsteking in de darmwand volledig weggetrokken zijn en het beschadigde darmweefsel zal zich kunnen herstellen tot een volwaardige darmwand.

Zo een resultaten behaal je niet op één week moeilijk verteerbare voeding mijden. Dit kan enkele maanden duren. De gemiddelde persoon met pds heeft 3-4 maanden nodig om te herstellen van PDS.