blog placeholder

Dit onderwerp gaat over hyperventilatie, ik heb er zelf ook last van en graag zou ik met jullie willen delen hoe en wat.

Geachte Lezer,

Hyperventilatie is geen ziekte, maar het kan blijvend zijn. Hyperventilatie komt door dat je je zelf opwind en paniekerig raakt.

Deze aanval kan 1x in het jaar komen .. het is niet te bepalen wanneer, sommigen hebben het 1 keer gehad en nooit weer last van gehad dat is bij ieder persoon verschillend.

Je kan er geen medicijnen tegen krijgen, omdat je het zelf eigenlijk doet.. En het is niet te bepalen wanneer je een aanval krijgt. Dit is heel vervelend.
De eerste keer dat ik zo’n aanval kreeg dacht ik ook ” help ! Wat gebeurd er met me ? ” .. maar na afloop was het ook weer goed, en stond ik er niet veel bij stil.
Als je zo’n aanval hebt moet je gaan lezen, rustige muziek luisteren, buiten een frisse neus scheppen ( wel zitten ) en even water drinken en een papieren zak bij je hebben waar je in / uit kan blazen om je ademhaling weer op normaal tempo krijgt.

De oorzaak hier van is : Inspanning, vermoeidheid, geen ritme ( In slapen, eten etc. b.v. : Je slaapt 1 dag in de week niet, of je eet 3 dagen niet ), erg veel stress.

De klachten van hyperventileren zelf is dat je hartslag wel 200 keer per seconde gaat, dat is heel erg veel en als je een paniek aanval krijgt heb je deze klachten erbij : Duizelig, Erg zweten ( Koorts ), Pijn in de borst, Kramp/tinteling ( erg ) in je handen en benen vooral ( Ook bij je ogen ),  Hartkloppingen, Misselijkheid, Benauwdheid, Erg beven ( Net als of je een epilepsie aanval hebt. ).

Een dokter komt in zo’n geval meestal niet, omdat het ” maar zo’n aanval ” is en ze geven je gewoon wat tips om te doen.
Je hebt hierbij de neiging om flauw te vallen en het voelt alsof je ” dood gaat ”. Er kan je helemaal niks gebeuren alleen flauw vallen. En je hebt terug vecht neigingen dat je er tegen in gaat, dat is opzich goed.. Zo voorkom je flauw vallen.
Als je zo’n aanval hebt is het ook goed dat iemand je gezicht nat/koud houd en je polsen ook. En probeer je vingers zoveel mogelijk te bewegen en je benen gewoon tegen de muur zetten en daar kracht tegen aan ( Zo voel je de kramp en tintelingen niet zo erg ).

Pak er desnoods een papieren zak bij en probeer buiten even te gaan zitten en daar rustig in ademen als je paniek aanval over is. Hyperventilatie is alleen dat je adem niet onder controle is.
Ook kan het bij de aanval zijn dat je ogen weg draaien, maar niks aan hand .. als je dit eenmaal weet dat het dit was, heb je het hierna onder controle omdat je weet wat je moet doen en hoe het voelt.

 

~ Hoop dat dit genoeg informatie was !