blog placeholder

Ik was voor de derde keer met mijn zoon naar Den Haag geweest om zijn visumaanvraag toe te lichten toen we bij tankstation bij het brugrestaurant even stopten om wat te drinken. Ik had de avond daarvoor, door alle stress van de laatste week, al een beetje last van een stijve rug en door de lange autorit straalde het nu ook uit naar mijn benen. Ik liep er helemaal moeilijk van. Helaas had mijn zoon nog geen rijbewijs dus ik moest de laatste 90 kilometer nog even doorzetten. Eenmaal thuis hield ik er last van. Het voelde echter net als bij griep en omdat ik de volgende ochtend zwetend wakker werd met 39,25 graden koorts dacht ik dat het griep was en dat het met een paar dagen uitzieken wel weer over zou zijn.

Is het een hernia:
Na twee dagen rust was mijn koorts volledig weg maar had ik alleen nog een beetje een stijve rug. Ik moest die zaterdag een aantal dingen regelen en maken, want ik moest de volgende week een hele belangrijke actie coördineren en uitvoeren waar we maar één week vergunning voor hadden,  dus ik ben van ’s ochtends half tien tot ’s middags 5 rustig aan fietsen en klussen geweest om de zaken startklaar te krijgen. Toen ik daarna ging zitten had ik het weer, een spierpijn die uitstraalt van je rug naar je benen, je armen en een beetje prikkeling in je hoofd. Zolang ik bewoog had ik er geen last van maar zodra ik ging zitten, hangen of liggen was het weer raak. Ik ging dus maar een rondje wandelen want dan hield het op. De daaropvolgende avond en nacht waren een kwelling, ik kon in geen enkele houding de slaap vatten en de gedachten aan alle dingen die ik de volgende week moest doen omdat anders de vergunning verlopen was maalden maar door mijn hoofd. Dat was dus gister, toen ik vanochtend wakker werd was er nog weinig veranderd. Vanmiddag kon ik gelukkig lekker in de zon liggen en toen ging het al wat beter. Net heb ik weer een rondje gewandeld en dan gaat het goed. Zodra ik echter in huis weer ging zitten begon het “stralen” weer. Voor de afleiding ben ik dit gaan schrijven en zolang ik daarmee bezig ben heb ik bijna geen last. Ik vraag me nu af, is dit misschien een hernia en zo ja, hoe weet ik dat?

Hoe herken je een hernia?
Ik ben op internet gaan opzoeken hoe je een hernia kunt herkennen. Ik vond daar als eerste deze omschrijving. In de meeste gevallen is er pijn in de (onder)rug; U heeft last van een uitstralende pijn in been of benen. Deze pijn strekt zich soms uit tot beneden de knie; De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen; Proef van Lasègue: De pijn wordt erger als er aan de zenuw wordt ‘getrokken’. U kunt dit testen door op uw rug te gaan liggen en dan gestrekt uw pijnlijke been op te tillen; Uw spierrekkingsreflexen in zijn verminderd – bij een hernia tussen de 5e lendenwervel en 1e heiligbeenwervel, heeft u bijvoorbeeld een verlaagde Achillespeesreflex. ( bron: herniakliniek.nl) De eerste twee punten kloppen maar als ik op mijn rug op de bank ga liggen en mijn benen om de beurt omhoog doe heb ik geen last. Toch heb ik het idee dat het naar een hernia neigt.