blog placeholder

Hou maar eens voor 10 seconden je adem in. Deze 10 seconden krijg je geen lucht binnen. Dit heet een apneu. Apneu is een Grieks woord en betekent: niet ademen. Gelukkig hield je je adem met opzet in,  zodat je nu inmiddels al niet meer zonder lucht zit. Een apneu kán ja namelijk ook overkomen. Dit klinkt eng, maar schijnt zelfs normaal te zijn voor ons mensen! Tijdens onze slaap hebben we namelijk allemaal wel eens een korte adempauze. Oftewel een apneu. Na een luide snurk en een soort van wakker schrik reflex, waarbij je lichaam als het ware naar zuurstof hapt, adem je vervolgens weer gewoon door. Nooit iets van gemerkt, jij wel? Zo niet, dan hoor je waarschijnlijk bij het gedeelte “normaal”. Gelukkig maar, want het kan dus wel degelijk anders! Apneu komt namelijk ook voor als neurotische aandoening. Mensen met apneu als aandoening, hebben vrijwel iedere nacht meerdere malen per uur zo'n ademstilstand! Is dit gevaarlijk en wat kun je er tegen doen?

Wat is apneu?

Apneu is een Grieks woord en betekent in het Nederlands: niet ademen.

Apneu is een medische term voor het langer dan 10 seconden niet ademen.

De spieren die betrokken zijn bij het ademhalen zijn tijdens een apneu onbewogen en de longinhoud blijft onveranderd.

Hoe kun je een apneu krijgen? 

Een apneu wordt veroorzaakt door een blokkade in je bovenste luchtweg. Dit kan dus worden opgewekt door bijvoorbeeld een wurging of door zelf opzettelijk je adem in te houden. Ook alcohol en/of drugsgebruik kunnen er voor zorgen, dat je een apneu krijgt. Met een beetje geluk is het niet ademen in dit soort gevallen, echt maar van korte duur en kun je daarna weer opgelucht adem halen. Er zijn echter ook een aantal pechvogels die worden geboren met apneu als neurologische aandoening. Slaapapneu bijvoorbeeld. Mensen met apneu als aandoening krijgen regelmatig te maken met ademnood. In plaats van alleen opgelucht adem te halen na iedere apneu aanval, om het maar even zo te noemen, houden zij hoogstwaarschijnlijk hun adem al gespannen in voor de volgende. Het zal je maar overkomen!

Wat is slaapapneu?

Een slaapapneu is, het woord zegt het al, een apneu die je krijgt tijdens je slaapt. Klinkt eng misschien, maar wist je dat dit normaal is bij ons mensen wanneer dit slechts af en toe voorkomt? Ik wist het niet. Heb je echter meer dan 5 ademstilstanden per uur, dan spreek je van een aandoening. Deze aandoening wordt een SAS genoemd. Dit is een afkorting voor slaapapneusyndroom. Mensen die last hebben van het slaapapneusyndroom hebben tijdens hun slaap dus meerdere ademstilstanden achter elkaar. Deze ademstilstanden kunnen wel 15 tot 30 seconden en soms zelfs langer duren! Je lichaam schrikt na een lange ademstilstand vaak wakker en haalt daarbij een flinke teug zuurstof binnen, die het gemist heeft door het niet ademen.

Welke klachten kun je krijgen als je last hebt van het slaapapneusyndroom?

Door de vele ademstilstanden tijdens je slaap, slaap je onrustig. Je kunt daarom overdag last krijgen van extreme vermoeidheid. Erg lastig als je steeds wegvalt tijdens de dag. Of je slecht kunt concentreren door het opgelopen slaapgebrek. Zeer vervelend dus! Hoe vroeg je ook je bed in duikt aan het eind van de dag, of wanneer en/of hoe lang dan ook, je blijft moe!

 Is slaapapneu levensbedreigend?

Ja, slaapapneu ís levensbedreigend. Alleen niet direct, maar op de lange termijn. Hoe? Onder andere door het zuurstoftekort dat wordt veroorzaakt door het niet ademen. Bij het ademhalen zuig je namelijk zuurstof je lichaam binnen, die terecht komt bij je hart, hersenen en andere organen. Dit is een ware ramp voor je lichaam! Je organen hebben zuurstof nodig om de boel draaiende te kunnen houden en je hart gaat als een gek pompen om het zuurstoftekort aan proberen te vullen. Je kunt dus ook nog eens last krijgen van je hart!

 Is apneu te behandelen?

Ja er zijn verschillende behandelingen tegen apneu. Deze behandeling moeten er voor zorgen, dat je bovenste luchtweg dus niet geblokkeerd wordt. Zo is er bijvoorbeeld de mra, een soort beugel die over je tanden heen wordt geschoven. Zo wordt de onderkaak naar voren gehouden. Dan is er nog de cpap, een soort luchtpomp die er tijdens je slaap voor moet zorgen om je luchtwegen open te houden. Deze wordt het meest gebruikt en blijft bij de meeste mensen met apneu als aandoening de rest van hun leven hun vaste slaappartner! Bij mensen die apneu als gevolg van hun overgewicht hebben gekregen, wordt er wel eens een maagverkleining uitgevoerd. Hoe of wat precies? Er is veel informatie hier over op het internet te vinden. Toets simpelweg je vraag in op de Google zoekbalk en een lijst met tal van links naar meer informatie op diverse websites zullen op je beeldschermen verschijnen!

Kan ik zelf ook iets doen om apneu te voorkomen?

Jazeker kun je iets doen, in elk geval om de kans op een apneu te verkleinen. Beter voorkomen als genezen natuurlijk! Je kunt zelf zorgen voor een zo goed mogelijk slaap- en waakritme. Vergroot de kans op een goede nachtrust door er bijvoorbeeld voor te zorgen, dat je slaapkamer zo donker mogelijk is tijdens je slaap. Tot slot nog een zeer belangrijk advies: Kijk uit met alcohol en drugs!

Gezondheid!