Tegenwoordig is de term detox erg populair, vooral als het gaat om het detoxen van je lichaam, om zo gezonder te kunnen leven. Er zijn veel verschillende gezonde sappen verkrijgbaar die onderdeel kunnen zijn van een detoxkuur, om zo een gezond lichaam te krijgen en af te kunnen vallen. Dit is echter niet de oorsprong van een detox. Een detox, officieel detoxificatie, is niet meer dan een andere term voor ontgifting en wordt voornamelijk gebruikt bij mensen die verslaafd zijn aan alcohol of andere drugs.
Waarom is een detox nodig?
Op het moment dat een verslaafde, al dan niet in een afkickkliniek, abrupt stopt met het drinken van alcohol of het gebruiken van drugs is de kans groot dat er onthoudingsverschijnselen optreden. Per persoon is het verschillend hoe ernstig deze verschijnselen zijn, maar vaak zijn deze te bestempelen als zeer ernstig of zelfs dodelijk. Een detox is in deze gevallen belangrijk om uit te voeren, omdat de persoon anders kan komen te overlijden.
Bij detoxificatie wordt je lichaam ontgift van de alcohol. Dat betekent dat alle schadelijke stoffen in je lichaam verwijderd worden. Dit is nodig wanneer je volledig wilt kunnen herstellen, zowel lichamelijk als geestelijk. Ben je verslaafd aan alcohol, dan tast dit onder anderen je hersenen, lever en je maag aan, maar ook je hart- en bloedvaten. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je een slechter geheugen hebt, een verminderde reactiesnelheid, kun je je impulsen minder goed beheren, ben je instabiel en heeft het een negatieve werking op depressies, slaapproblemen, angst, somberheid en agressie.
Welke onthoudingsverschijnselen kunnen er optreden?
Op het moment dat jij stopt met je verslaving zullen er onthoudingsverschijnselen optreden. Hoe ernstig deze zijn, hangt af van het type verslaving, de duur ervan en of er nog andere problemen meespelen. Deze onthoudingsverschijnselen zijn onder anderen:
- Hartkloppingen
- Het hebben van een insult, ook epileptisch
- Hoofdpijn hebben
- Je stofwisseling is verstoord
- Last van krampen en diarree
- Meer zuchten
- Misselijk zijn
- Slapeloosheid
- Spierpijn
- Trillen van het lichaam
- Veel zweten
- Vermoeid zijn
- Verward zijn, soms zelfs met hallucinaties
Verschillende vormen van detoxificatie
In principe zijn er twee vormen van detoxificatie te vinden, namelijk ambulant of klinisch. Een ambulante detox wordt meestal voorgesteld wanneer er wordt gedacht dat de onthoudingsverschijnselen niet heel ernstig zullen zijn, wanneer er steun is van familie, er geen psychiatrische stoornis aanwezig is en wanneer de persoon in kwestie geen andere verslaving heeft. Bij een klinische detox is er eerst een opname afkickkliniek, waar vervolgens de detox plaats zal vinden. Redenen om de detox in een kliniek te doen is wanneer er meerdere verslavingen aanwezig zijn of er sprake is van een psychiatrische stoornis, maar ook wanneer er geen steun mogelijk is van familieleden of als er verwacht wordt dat de onthoudingsverschijnselen dermate ernstig zullen zijn.