blog placeholder

Een prikkelbare darm kan je leven zuur maken. Zeker als je weet dat het zo moeilijk is om van je klachten af te geraken. Stress wekt de klachten gigantisch op en daardoor doen velen niets aan de conditie buiten stresslevels verminderen. Gelukkig kun je met een goed dieet je klachten drastisch verminderen…

Mensen die lijden aan PDS of het prikkelbare darm syndroom doen er goed aan om hun dieet aan te passen. Het spastische darm, prikkelbare darm syndroom wordt gediagnosticeerd alleen gebaseerd op de symptomen die chronisch van aard zijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid, en veranderingen in de stoelgang (periodes van diarree afgewisseld met periodes van constipatie) zijn de meest voorkomende klachten. PDS is niet echt levensbedreigend, maar hoogst irritant als je er met moet leven. Elke dag opnieuw darmklachten, van dag tot in de nacht! Het is geen lachertje als je met deze conditie leeft. Een reden te meer om een goed doordacht pds dieet te volgen. Gelukkig, kan verlichting van de symptomen worden ervaren door middel van een goed dieet, rekening houdend met de factoren die bijdragen aan PDS.

Een goed PDS Dieet

De aanbevolen prikkelbare darm syndroom dieet is gebaseerd op de volgende overwegingen:

· Het lijkt erop dat het overslaan van maaltijden, geen of weinig drinkwater nuttigen, en niet genoeg van de juiste vezels in de voeding hebben allemaal bij tot PDS kunnen leiden.

· Personen die lijden aan lactose-intolerantie of melk gevoeligheid hebben heel vaak last van PDS ook.
· Bepaalde groenten zoals broccoli, kool, bloemkool en gebakken bonen kan leiden tot winderigheid, een symptoom van PDS. Dit door de hoeveelheid raffinose in deze groenten.

· Cafeïne verbruik kan leiden tot PDS, het wekt alle sinds de klachten op.

· Zware maaltijden voornamelijk uit vet die snel worden gegeten kan verergeren en zich uiten tot PDS-symptomen.

Met deze in het achterhoofd, de algemene aanbevelingen voor mensen met PDS als het gaat om voeding, zijn:

· Stap in een vezelrijk dieet, maar doe dit geleidelijk, en altijd met voldoende inname van water te doen gedurende de hele dag. Let wel op dat je de juiste vezels eet. Eet vooral fruit en groenten maar vermijd de vezels uit graanproducten.

 Denk aan de fabel over de haas en de schildpad. Op de lange termijn won de schildpad de race. Geduld doet uiteindelijk vruchten afwerpen. Het consumeren van te veel en de verkeerde vezels in een keer kan zelfs uw conditie verergeren omdat je lichaam tijd nodig heeft om te wennen aan deze verandering in uw voedingsgewoonten. En als je op een vezelrijk dieet zit, is het belangrijk dat u uw water inname ook verhoogt.

· Vermijd koffie en frisdrank zoveel mogelijk omdat ze kunnen leiden tot meer PDS-symptomen.
· Vermijd gasvormende groenten ook zoals bonen.
· Als u problemen ondervindt bij het verteren melk en melkproducten, wat zowat altijd voorkomt als je pds hebt, moet je ook zuivel mijden.

 Eet langzaam en je eten zeer zorgvuldig kauwen. Je moet je maaltijd langzaam opeten en in een status van rust, eet dus zeker niet wanneer je veel stress hebt of wanneer je geen tijd hebt.