blog placeholder

Waarom is de een dik en de ander niet. Waarom heeft iemand aan 1 bord eten genoeg en kan de ander maar doorgaan? Hoe komt het, en wat kunt u eraan doen om het tegen te gaan? 

Waarom ben ik dik?
Het waarom kan aan heel veel dingen liggen, denk dan vooral aan verkeerde voeding, te weinig beweging, ziekte of erfelijkheid. Door te veel of verkeerd eten (vetten en suikers bijvoorbeeld) en daarbij te weinig beweging, zal het lichaam deze stoffen opslaan. U wordt steeds zwaarder. Bij ziekte kan het ziektebeeld overgewicht veroorzaken, maar zeker ook de medicijnen die toegediend worden. Waardoor je in een cirkel komt, want door het extra overgewicht heeft u weer meer kans op andere ziekten (bijvoorbeeld hart en vaatziekten). En als laatste zijn er natuurlijk de genen van uw ouders, mochten zij overgewicht hebben dan is de kans dat u overgewicht krijgt ook aanwezig.

Wat is BMI?
De benaming overgewicht wil zeggen dat een persoon meer weegt dan gemiddeld. Ik hoor u denken, maar wat is dan het gemiddelde en wie bepaald dat gemiddelde? Het gemiddelde wordt berekend aan de hand van BMI, oftewel Body Mass Index. Aan de hand van de BMI kunt u of uw arts berekenen of uw lengte en gewicht in evenwicht zijn. Dit geldt trouwens niet voor personen van 21 jaar en jonger. Daarvoor is er een speciale jongeren BMI. Als voorbeeld neem ik een vrouw van 167 cm lengte, en met een gewicht van 88 kilo. Volgens de BMI is deze vrouw veel te zwaar. Een gezond gewicht voor deze vrouw zou liggen tussen de 60 en 70 kilo.

Genetische afwijkingen
Onderzoekers heb al heel veel genen ontdekt die ervoor zorgen dat hormonen ons gewicht bepalen. Uw honger gevoel of juist uw verzadiggevoel wordt veroorzaakt door hormonen. De bekendste van deze hormonen is insuline. Insuline wordt aangemaakt in de galblaas, deze krijgt een seintje dat de bloedsuikerspiegel is verhoogd. Dit hormoon zorgt ervoor dat u verzadigd bent. Een ander hormoon wat zorgt voor verzadiging is leptine. Leptine wordt aangemaakt in onze vetcellen. Het laatste hormoon is pyy. Pyy wordt aangemaakt in onze dunne darm. Zo gauw er voedsel in uw dunne darm komt, zal deze dit hormoon aan gaan maken. En dan is er nog het hormoon ghrelin. Ghrelin wordt aangemaakt in onze maag als het tijd wordt voor een lekker bordje eten, dus als u juist honger krijgt. Het is dit hormoon die een dieet zo moeilijk maakt. Het zou dus kunnen dat uw lichaam juist meer of minder van een bepaald soort hormoon aanmaakt, waardoor u juist steeds honger hebt, of nooit het gevoel heeft vol te zitten.

Erfelijkheid
Als uw ouders of familie lijden aan overgewicht, is de kans aanwezig dat u dat ook kunt ontwikkelen. Maar dit heeft veel meer te maken met het voorbeeld wat u van uw omgeving heeft gehad. Aten zij gezond, pakten zij vaak de fiets, sportte of bewogen zij regelmatig, waren zij actief? Als u meerdere keren op deze vragen nee kunt beantwoorden, dan begrijpt u wellicht waarom u het ook niet doet, u heeft gewoon het levenspatroon van uw omgeving aangenomen. U kunt dat doorbreken door het goede voorbeeld te geven aan uw kinderen en uw omgeving, pak wat vaker de fiets, eet gezond, wandel regelmatig of ga sporten, wees lekker actief want veel voor de tv zitten doet geen mens goed.