blog placeholder

Van jongs af aan wordt ons al verteld niet te veel snoepen, want dat is niet goed voor je tanden. Dat is waarschijnlijk waar. Maar is dat werkelijk het enige waar suiker invloed op heeft? Dacht het niet.

Suiker komt oorspronkelijk van de suikerbiet, of van suikerriet. Tegenwoordig kennen we echter ook witte suiker en poedersuiker en allerlei andere vormen van zoetstoffen en variaties op suiker.

Feit over suiker is dat het extreem zoet is. Zelfs wanneer het met mate wordt genuttigd, heeft het enorme invloed op je lichaam. En suiker zit tegenwoordig in vrijwel alle voedingsmiddelen die we in de reguliere supermarkten tegenkomen. Suiker in koekjes, suiker in mayonaise, suiker zit in chips, suiker zit in pastasauzen, suiker zit in koffie, suiker zit tegenwoordig zelfs in zout.

De reden dat suiker in zoveel voedingsmiddelen te vinden is, komt waarschijnlijk zeer ongeloofwaardig over. Namelijk, het werkt verslavend. Suiker is eigenlijk een legale drug. Als suiker vandaag de dag goedgekeurd moest worden door de voedsel en warenautoriteit zou het niet toegelaten worden op de Nederlandse markt.

Suiker werdt oorspronkelijk gezien als een product dat alleen genuttigd werd door de rijken. Het maakte deel uit van rijke voeding, netals vlees ook niet voor iedereen was weggelegd. Pas halverwege de vorige eeuw werd suiker ook betaalbaar voor het ‘gewone’ volk.

Daarbij is het ook duidelijk aantoonbaar hoe schrikbarend snel de Westerse ziekten en aandoening in opmars kwamen. Ook wel welvaartsziekten genoemd. ‘Welvaart’ ziekten. Obesitas, diabetes, hart en vaatziekten, kanker en ga zo maar door. Hoewel het door de wetenschap niet wordt bewezen(onwillig), is er onweerlegbaar bewijs voor het verband van de introductie van suiker in onze voeding en deze welvaartsziekten. Suiker brengt nog teveel geld in het laatje om het te verbannen uit onze voeding. Vast niet fijn om te horen, maar waar.

Als iemand een reep chocolade neemt, waar ook suiker in zit, lijkt het alsof zijn of haar energie snel omhoog schiet. Dat is ook zo, de bloedsuikerspiegel stijgt zelfs explosief. Dat dan weer leid tot een explosieve daling van de bloedsuikerspiegel. Waardoor de persoon opnieuw iets moet eten om in balans te blijven. Vaak is dat dan iets hartigs, iets zouts, iets pittigs. Dit brengt het lichaam steeds verder uit balans. Om maar niet te spreken van de alvleesklier, de natuurlijke bloedsuiker(insuline) regulator. Dit orgaan raakt langzaam maar zeker steeds meer van slag en moet keihard werken om de onbalans aan te pakken.

Dat is de invloed van suiker bekeken op maar 1 orgaan. Terwijl het zijn invloed heeft op alle organen, zelfs het gehele lichaam. Om suiker uit te balanceren, heeft iemand extreme zouten nodig. Dat steeds meer leid naar overgewicht en alle gevolgen van dien. Actieve humeurwisselingen is hier ook een gevolg van.

Om werkelijk het effect van suiker op het lichaam te kunnen ervaren, is het interessant om een week lang geen suiker te consumeren. Om daarna opnieuw suiker te nuttigen, het verschil zal verbazingwekkend zijn. Het zal stof tot nadenken geven, mogelijk grijpt u daarna niet zo snel meer naar een reep chodolade.