blog placeholder

Voetwratten, ook wel Verruca Plantaris genoemd zijn bloemkoolvormige tumoren op de voet (zool). Deze worden veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV), welke zeer besmettelijk is. Wanneer men meerdere wratjes tegen elkaar aan heeft op de voetzool, wordt dit ook wel mozaïekwrat genoemd.

Hoeveel mensen in Nederland voetwratten hebben is niet bekend. Wel is bekend dat het op jonge leeftijd vaker voorkomt, omdat kinderen nog geen afweerstoffen hebben tegen het Humaan Papilloma Virus. Meestal gaan voetwratten vanzelf weg na een aantal weken, maanden of zelfs jaren.

Reeds bestaande behandelingen

Voetwratten zijn niet erg schadelijk voor de gezondheid, maar ze kunnen wel erg hinderlijk zijn! Ze zijn lelijk en vooral pijnlijk. Daarom zijn er een aantal behandelingen die men consequent moet volgen voor enig resultaat. Zo bestaat er:

 • Stikstof- therapie: Door middel van het spuiten van stikstof op de voetwrat, wordt deze bevroren en hoort na een aantal herhalingen af te sterven. Om goed onder de dikke hoornlaag van de huid te kunnen komen, wordt er vaak eerst nog een stukje huid afgeschraapt met een mesje of een voetvijl. Na het stikstoffen kunnen er blaren ontstaan onder de wrat en dit kan behoorlijk pijnlijk zijn met lopen.
 • Salicylzuur: Door middel van het smeren van salicylzuurzalf en het daarna intapen rond de wrat, wordt de huid van de wrat week gemaakt en kan men na een dag zoveel mogelijk huid verwijderen met een vijl. Echter dit kan evengoed pijnlijk zijn als de wrat heel diep zit.
 • Elektrocoagulatie: Door middel van verdoving rondom de wrat, de wrat grotendeels verwijderen en dan de bodem van de wrat dichtbranden. Ook dit geen veel pijn nadien en vaak ook nog littekens.

Nieuwe manier

Sinds kort wordt een nieuwe manier gebruikt in combinatie met de voorgaande therapiëen, waarvan al dan niet bewezen is dat het werkt.

 • Duct-tape: Door middel van het plakken van deze stevige kleefpleister van de bouwmarkt op de voetwrat, wordt deze week gemaakt. De precieze werking is nog niet bekend. Maar het schijnt dat de lijm in deze tape een irritatie opwekt waardoor het afweersysteem het virus van de wrat sneller herkent en deze vervolgens onschadelijk kan maken.

Werkwijze

De kans op succes is gemiddeld 50-75%! Dus het is zeker het proberen waard. Zeker als je je bedenkt dat er vrijwel geen bijwerkingen zijn, op roodheid of irritatie van de pleister na. Het is niet pijnlijk en het helpt de huid herstellen, dus geen littekens!

 • 1. Maak de voet goed schoon en droog
 • 2. Vijl eventueel overtollige huid van de wrat af met een voetvijl of een puimsteen, maar niet tot bloedens aan toe!
 • 3. Knip een stukje tape af, net iets groter dan de wrat en plak deze er op.
 • 4. Eventueel kun je wat normale witte tape erover heen plakken zodat het goed blijft zitten.
 • 5. Dan laat je de tape zes dagen zitten! Met wat extra witte tape erover heen kan je wel gewoon douchen, of je doet een plastic zakje om je voet. Je moet even creatief zijn.
 • 6. Dan ga je na zes dagen douchen zonder alle tape of je weekt je voet vijf minuten in warm water.
 • 7. Na het douchen kan je dan de voet vijlen wanneer de wrat nog week is.
 • 8. De nacht erop niks op de wrat plakken!
 • 9. De volgende dag herhaal je dit proces.
 • 10. Dit doe je net zo lang tot de wrat verdwenen is.
 • 11. Wees consequent, de aanhouder wint!

Conclusie

Voetwratten zijn vervelend en soms zeer moeilijk te behandelen. En er bestaan altijd uitzonderingen. Zo kunnen mensen met een auto-immuunstoornis of mensen die immunosuppressiva gebruiken last hebben van hardnekkige en/ of terugkerende (voet) wratten. Een wrat is vaak al een teken van een verminderde afweer. Denk er dus ook om dat je goed eet en drinkt en preventieve voorzorgsmaatregelen neemt als je gevoelig bent voor het wrattenvirus. Dus niet op blote voeten door het zwembad of kleedkamers lopen!