blog placeholder

Heb je last van jeukende rode plekken tussen je tenen? Zie je misschien schilfertjes? Grote kans dat je een voetschimmel hebt opgelopen. Vervelend voor jezelf, maar ook voor anderen. Voetschimmel is erg besmettelijk. Je zult maatregelen moeten nemen.

Wat is voetschimmel?

Een voetschimmel is een schimmelinfectie. Schimmels uit de groep van de dermatofyten houden van warme en vochtige plekken en voelen zich thuis in de warmte rond en tussen je tenen. Omdat openbare zwembaden een ideale broed- en besmettingsplaats zijn noemen sommigen een voetschimmel ook wel zwemmerseczeem. Technisch gesproken is dit onjuist, er is geen sprake van een eczeem.

 

Wat merk je?

Je kunt het volgende merken als je een voetschimmel hebt opgelopen:

  • Rode, jeukerige plekken op de voet, meestal tussen de tenen. De kleinste tenen zijn het gevoeligst.
  • Schilferige huid op de jeukende rode plekken, er kunnen kloofjes ontstaan.
  • Verspreiding naar voetzool en teennagels is mogelijk.

 

Besmetting

Je loopt een voetschimmel gemakkelijk op. Plaatsen waar mensen met vochtige, blote voeten rondlopen zijn met name plekken waar je een besmetting gemakkelijk oploopt. Denk hierbij aan kleedkamers van zwembaden, sportzalen, sauna’s.  Het dragen van slippers kan hier al heel veel schelen.

 

Behandelen van voetschimmel

Gelukkig zijn er allerlei middeltjes in de handel waarmee je de voetschimmel kunt aanpakken. Bij drogist of apotheek haal je crèmes, lotion of huidspray. Schimmels zijn hardnekkig, dus je zult in de meeste gevallen wel een paar weken aan het smeren zijn. Denk er ook aan dat je schoenen en sokken goed schoonmaakt.

 

Voorkomen is beter dan smeren

Voetschimmel is vervelend genoeg om je aan wat preventieve maatregelen te houden, voorkomen van voetschimmel is nu eenmaal beter dan wekenlang smeren. Wat je zou kunnen doen:

  • Loop in je eigen huis op blote voeten of sokken.
  • Was je voeten dagelijks, maar vermijd het gebruik van zeepsoorten die de zuurgraad van de huid verstoren. Een normale zuurgraad biedt een zekere bescherming tegen schimmelinfecties.
  • Droog na het wassen je voeten goed af, let ook op de ruimte tussen je tenen.
  • Elke dag schone sokken aantrekken, die voldoende ventileren en zweet opnemen.
  • Let bij de aanschaf van schoenen erop, dat deze voldoende ventileren.
  • Draag slippers in kleedkamers van zwembaden, sportscholen, sportzalen, e.d.

 

Gaat het niet over?

Blijven de klachten aanhouden, ook als je een tijdje met alle middeltjes aan het smeren bent? Heb je een allergische reactie als je middeltjes gebruikt? Vraag aan je huisarts advies!