blog placeholder

Omdat de bevolking steeds dikker wordt krijgen steeds meer mensen last van ziekten als Diabetes type 2, hart-en vaatziekten en last van gewrichten. Maar hoe verandert uw voeding als u Diabetes heeft?

Pathologie

Diabetes wordt geconstateerd als de hoeveelheid suiker in het bloed langere tijd te hoog is. Een bloedsuikerwaarde is te hoog als deze boven de 7 mmol/l is. Ook kan er een HbA1C waarde geprikt worden. Dit is een waarde die aangeeft hoe de suikerwaarde langere tijd is geweest in het bloed. Deze is bij voorkeur tussen de 4-6% (20-42 mmol/mol). Deze waarden zijn belangrijk omdat u zo zelf in de gaten kunt houden of de bloedwaarden verbeteren.

Waarom is een bloedwaarde te hoog?

Via de voeding krijgt u koolhydraten(suikers) binnen. Deze zitten in tafelsuiker, fuit, melk maar ook in brood, pasta, aardappelen en een beetje in groente. Via de darm komen deze koolhydraten in het bloed. De alvleesklier krijgt een seintje dat er koolhydraten zijn en maakt het hormoon insuline aan. Vervolgens worden de koolhydraten met behulp van insuline opgenomen in de cel waar de koolhydraten worden gebruikt als brandstof.

Wanneer u Diabetes type 2 heeft zijn de lichaamcellen minder gevoelig voor insuline en is er meer insuline nodig om dezelfde hoeveel heid koolhydraten de cel in te laten. Maar de alvleesklier kan niet harder gaan werken. Wanneer u dan een grote hoeveelheid koolhydraten eet hopen deze op in het bloed omdat ze niet direct opgenomen kunnen worden in de cel. De koolhydraten moeten als het ware even in de rij staan voordat ze opgenomen worden.

Dus: Hoge bloedsuikers ontstaan omdat de lichaamcel minder gevoelig is voor insuline en daardoor de koolhydraten in het bloed ophopen.

Soorten koolhydraten

Om het allemaal even ingewikkeld te maken zijn er 2 soorten koolhydraten: lange ketens en korte ketens van koolhydraten. Het verschil tussen deze 2 is dat de lange ketens eerst moeten worden afgebroken in de darm en er dus even over doen voor ze in het bloed komen. De korte ketens kunnen zonder afgebroken te worden het bloed in. Producten met veel korte keten koolhydraten zorgen voor een snelle stijging in de bloedsuiker terwijl lange ketens zorgen voor een langzame stijging van de bloedsuikers.

Lange keten (basis van voeding)

Korte keten   (tussendoortje)

Pasta (bij voorkeur volkoren)

Aardappels

Rijst (bij voorkeur zilvervlies)

Brood (bij voorkeur volkoren)

Suiker

Fruit

Melkproducten

 

Bovenstaande producten zorgen voor een stijging van de bloedsuikers maar ook producten die hiervan gemaakt zijn bevatten koolhydraten zoals: chips, koekjes, taart, slagroom enz.

Koolhydraten spreiden

Omdat bij een inname van te veel koolhydraten deze in het bloed ophopen is het doel met de voeding om kleine porties koolhydraten te eten verdeeld over de dag. Zo voorkom je hoge koolhydraatpieken in het bloed en geef je de alvleesklier de tijd om voldoende insuline te maken. Dat zou er als volgt uit kunnen zien.

Ontbijt 08.00uur:

2 volkoren boterhammen met halvarine en beleg(mager)

Water, thee of koffie zonder suiker

Tussendoor 10.00uur:

1 stuk fruit of een schaaltje yoghurt of glas melk

Water, thee of koffie zonder suiker

Lunch12.00uur:

2 volkoren boterhammen met halvarine en beleg(mager)

Water, thee of koffie zonder suiker

Tussendoor 15.00uur:

1 stuk fruit of een schaaltje yoghurt of glas melk

Water, thee of koffie zonder suiker

Avondeten 18.00uur:

125 gram vlees (mager)bereid in vloeibaar bak en braadvet

4 opscheplepels groente

3-5 aardappelen

Eventueel jus van het vlees

Water, thee of koffie zonder suiker

Tussendoor 20.00uur:

1 stuk fruit of een schaaltje yoghurt of glas melk

Water, thee of koffie zonder suiker

 

Aandachtpunten:

– Gebruik de korte keten koolhydraten bij voorkeur als tussendoortje;

– neem nooit meer dan 1 tussendoortje met koolhydraten;

– gebruik bij een brood/warme maaltijd liever geen fruitsap of melk;

– veilige extraatjes zijn groente, kaas en vlees (geen/weinig koolhydraten);

– eet iedere 2-3 uur een portie;

– sla geen tussendoortjes over.

 

Andere factoren:

Er zijn meer factoren die een positieve invloed hebben op de bloedsuikerwaarde:

– Lichaamsbeweging, zorg voor 30 minuten tot 1 uur lichaambeweging per dag;

– gewichtsverlies, iedere 5-10% geeft al veel gezondheidswinst;

– niet roken en let op met alcohol.