blog placeholder

In een gezonde gevarieerde voeding volgens de schijf van 5 hoef je je geen zorgen te maken over tekorten in het lichaam. In dit artikel kom je erachter waar vitamine B8 goed voor is en in welke producten het voorkomt.

Vitamine B8 is een wateroplosbaar vitamine. Deze vitamine functioneert in het lichaam als een co-enzym dat een belangrijke rol speelt bij de energiehuishouding.

Klachten bij tekort en teveel

Een tekort in vitamine B8 komt bijna nooit voor. De opname kan wel worden gehindert door eiwit uit eieren. Dit bindt zich namelijk aan vitamine B8. Er moeten echter heel veel eiwitten worden gegeten voordat dit gebeurd. Tot nu toe zijn tekorten alleen gezien door onderzoekers die dit expres veroorzaakten. Voor eiwitten om te binden met vitamine B8 is de voorwaarde dat deze rauw zijn omdat het kookproces het binden verhinderd.

De klachten die worden gezien bij een tekort zijn: depressie, futloosheid, hallucinaties, verlies van gevoel in armen en benen, rode uitslag rond de ogen, neus en mond en haarverlies.

Bij een teveel aan vitamine B8 zijn geen klachten gezien.

Hoeveel moet ik gebruiken?

Het lichaam heeft maar weinig vitamine B8 nodig. Omdat er weinig bekend is over vitamine B8 is er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld.

Waar zit het in?

Vitamine B8 komt voor in veel soorten producten, daarom is het belangrijk om een goed gevarieerd dieet te gebruiken. Belangrijke bronnen van vitamine B8 zijn: orgaanvlees, eierdooiers, sojabonen, vis en volkorenproducten. Deze vitamine wordt ook aangemaakt door bacteriën in de darm, dit draagt echter maar minimaal bij aan de inname van vitamine B8.

Bron: Understanding normal and clinical nutrition, Rolfes, Pinna and Whitney, Thompsom wadsworth, 7th edition