In een gezonde gevarieerde voeding volgens de schijf van 5 hoef je je geen zorgen te maken over tekorten in het lichaam. In dit artikel kom je erachter waar vitamine B5 goed voor is en in welke producten het voorkomt.
Vitamine B 5 is een wateroplosbaar vitamine. In het lichaam is vitamine B5 wordt gebruikt bij meer dan 100 verschillende stappen in het ontstaan van lipiden, neurotransmitters, hormonen en hemoglobine als onderdeel van coenzym A wat wordt gebruikt bij onder andere de verbranding.
Klachten bij tekort en teveel
Een tekort in vitamine B5 is heel zeldzaam omdat vitamine B5 in heel veel producten voorkomt. Toch kan een tekort voorkomen, klachten zijn dan: maag- en darmproblemen, vermoeidheid, neurologische problemen en overal falen van de systemen in het lichaam.
Een tekort kan ontstaan wannneer er niet genoeg vers voedsel wordt gegeten. Bij het conserveren van voedsel in blikken, het bevriezen en het raffineren gaat vitamine B5 verloren.
Het bekendste voorbeeld van een tekort van vitamine B5 is het “burning feet syndrome” bij gevangenen in de tweede wereld oorlog in Azie. Hierbij ervaren slachtoffers een pijnlijk brandend gevoel in de voeten. Tegenwoordig komt dit tekort bijna niet meer voor.
Bij een teveel aan vitamine B5 zijn geen klachten gezien.
Hoeveel moet ik gebruiken?
Er is vastgesteld hoeveel B5 het lichaam per dag nodig heeft:
Zowel mannen als vrouwen: 5 mg
Voor zwangere vrouwen: 5 mg
Voor lacterende vrouwen: 7 mg
Waar zit het in?
Vitamine B5 komt vooral voor in orgaanvlees, sojabonen, eierdooiers, vis en volkorenproducten. Deze vitamine wordt ook geproduceert door bacterien in de darm. Let op met verwerkte voedingsmiddelen, deze vitamine wordt makkelijk door een verwerkingsproces vernietigt.
Bron: voedingscentrum.nl
Understanding normal and clinical nutrition, Rolfes, Pinna and Whitney, Thompsom wadsworth, 7th edition