blog placeholder

In een gezonde gevarieerde voeding volgens de schijf van 5 hoef je je geen zorgen te maken over tekorten in het lichaam. In dit artikel kom je erachter waar vitamine B1 goed voor is en in welke producten het voorkomt.

Vitamine B1 is een wateroplosbaar vitamine. In het lichaam is vitamine B1 onderdeel van het co-enzym thiaminedifosfaat. Dit enzym wordt in het lichaam gebruikt voor energieproductie en bij de koolhydraatstofwisseling. Hiernaast gebruikt het lichaam vitamine B1 voor de geleiding van impulsen door zenuwcellen.

Klachten bij tekort en teveel

Een tekort in vitamine B1 kan worden veroorzaakt door een tekort in de voeding of een verminderde opname in de darm. Klachten kunnen dan zijn: depressie, vergroot hart, spierzwakte, gewichtsverlies, verminderde reflexen, hartfalen en verminderde eetlust. Wanneer een tekort lang aanhoud kan dit leiden tot de ziekte Beriberi. Een tekort kan ook veroorzaakt worden door gebruik van veel energie uit alcohol. Dit noemen we het Wernicke- Korsakoff syndroom en gaat gepaard met klachten als disorientatie, korte termijn geheugenverlies en concentratieproblemen.

Bij een teveel aan vitamine B1 zijn geen klachten gezien.

Hoeveel moet ik gebruiken?

Er is vastgesteld hoeveel B1 het lichaam per dag nodig heeft:

Zowel mannen als vrouwen: 1,1 mg

Voor zwangere vrouwen: 1,4 mg

Voor lacterende vrouwen: 1,7 mg

{{extraAds}}

Waar zit het in?

Hieronder is voor verschillende voedingsmiddelen beschreven hoeveel vitamine B1 het bevat. Vitamine B1 komt vooral voor in volkorenproducten en varkensvlees. Let er wel op dat deze per 100 gram zijn beschreven en hou dus in de gaten hoeveel u daar werkelijk van gebruikt.*

Zetmeelcomponent warme maaltijd (1 opscheplepel = 50 gram)

Per 100 gram

Aardappels

0,09

Volkoren macaroni

0,19

Volkoren spagetti

0,48

Spagetti

0,03

Zilvervliesrijst

0,10

Witte rijst

0,02

Groente (1 opscheplepel = 50 gram)

Per 100 gram

Broccoli

0,06

Sperziebonen

0,07

Spinazie

0,04

Wortelen

0,03

Spruitjes

0,10

Prei

0,12

Doperwten (diepvries of vers)

0,24

Vlees, vis, kip en vleesvervangers

Per 100 gram

Varkensschouderlap

0,55

Varkensfiletlap

0,88

Runderlap

0,02

Varkenssnitzel

0,49

Kipfilet

0,08

Ei

0,04

Zalmforel

0,13

Makreel

0,13

Tilapia

0,03

Fruit (1 portie = 100 gram)

Per 100 gram

Frambozen

0,09

Banaan

0,04

Appel

0,02

Sinaasappel

0,07

Brood (1 boterham = 35 gram)

Per 100 gram

Volkorenbrood

0,27

Cracottes, vital

0,94

Broodbeleg (1 beleg = 15 gram)

Per 100 gram

Filet american

0,03

Achterham

0,54

Leverpastei

0,05

Kaas 30+

0,03

(halva) jam

0,01

vruchtenhagelslag

0,00

Marmite (bevat veel zout)

5,80

Melkproducten (1 beker = 250 gram)

Per 100 gram

Halfvolle melk

0,04

Karnemelk

0,03

Magere yoghurt

0,03

Optimel

0,02

Noten

Per 100 gram

Studentenhaver

0,33

Paranoten

1,00

Pecannoten

0,82

Cashewnoten

0,60

*De hoeveelheden zijn gebaseerd op cijfers uit de Nederlandse voedingsmiddelentabel 2006

Bron: voedingscentrum.nl