blog placeholder

Vetcellen ( ook wel adipocyten genoemd ) komen onder andere voor in bindweefsel en dan alleen of in kleine groepen. Maar de meeste vetcellen in het lichaam zitten niet in bindweefsel maar zijn verenigd tot vetweefsel. We gaan bekijken welk deel van het lichaam uit vetweefsel bestaat, welke taken vetweefsel heeft en welke soorten vetweefsel er zijn.

Vetweefsel.

Een omvangrijk deel van het lichaam bestaat uit vetweefsel. Toch is er verschil bij mannen en vrouwen. Bij mannen omvat vetweefsel doorgaans namelijk 15-20% van het lichaamsgewicht en bij vrouwen is dit 20-25%. Het grootste deel van dit vetweefsel is subcutaan vet ( onderhuids vet ). Wanneer een persoon vetzucht ( obesitas ) heeft kan het dat het percentage vetweefsel in het lichaam veel hoger is dan de normale waardes ( normaal = 15-20% mannen en 20-25% vrouwen ). Aan de andere kant kan het dat het percentage vetweefsel bij extreme vermagering daalt tot ongeveer 3%.

Taken van vetweefsel.

  1. Energiereservoir: tussen de maaltijden door maakt het lichaam energie vrij uit het opgeslagen vet in het lichaam. Het proces van energie vrijmaken wordt beïnvloedt door nerveuze en hormonale factoren.
  2. Steunfunctie: het lichaam heeft onderhuidse vetlagen die voor de steunfunctie van het vetweefsel zorgen en die bijdragen aan de vormgeving van het lichaam. Het vet in de handpalm en in de voetzool dient als stootkussen niet als vormgeving en daarnaast vult vet ook nog de ruimtes tussen weefsels op, dit zorgt ervoor dat organen op hun plaats blijven in het lichaam.
  3. Isolatie: warmte wordt slecht doorgeleidt door vet en op deze manier levert het vet dus een bijdrage aan de warmte-isolatie van het lichaam. Het lichaam geeft dus op deze manier minder warmte af aan de omgeving.
  4. Hormoonproductie: uit recent onderzoek is gebleken dat een aantal hormonen die betrokken zijn bij de vetregulatie worden geproduceerd door het vetweefsel zelf.

 

Soorten vetweefsel.

Er zijn 2 soorten vetweefsel in het menselijke lichaam, namelijk:

  • Univacuolair vetweefsel ( = wit vetweefsel ).

In het witte vetweefsel heeft iedere vetcel één grote centrale vetdruppel. Dit soort vetweefsel is vrijwel overal in het lichaam te vinden.

  • Plurivacuolair vetweefsel ( = bruin vetweefsel ).

In het bruine vetweefsel bevat elke vetcel vele kleine vetdruppels. Dit type vetweefsel komt voornamelijk voor de pasgeboren kindjes en in het embryo, het heeft dan vooral een functie bij de warmte-regulatie.