Je wil een paar kilootjes kwijt en van iedereen krijg je te horen dat je gezond moet eten en veel aan lichaamsbeweging moet doen. Maar welke lichaamsbeweging heeft nu een gunstige werking op vetverbranding en wat is het verschil tussen vroeger en nu?
vroeger, en dat is helemaal nog niet zo lang geleden, werd er aangeraden om een duurtraining te voltooien van tenminste 30 minuten aan een lage intensiteit. (tussen de 55 à 65% van de maximale hartfrequentie)
Men moest minimaal 30 minuten lopen omdat dan pas de vetresereves werden aangesproken.
Op zich is er niets mis met deze training. Het nadeel is wel dat je een streefhartslag moet hebben. Is je hartslag te laag dan verlies je bijna geen vet. Is je hartslag te hoog dan worden er ook eiwitten verbrand waardoor dus ook de spiermassa zal afnemen en dit heeft dan weer rechtstreeks negatieve gevolgen voor de vetverbranding. Hoe groter de spieren, hoe hoger het metabolisme.
De dag van vandaag raad ik u aan om te trainen met intervalschema’s.
Een interval is een combinatie van joggen met korte, explosieve inspanningen ertussen. Hieronder een voorbeeld van een intervaltraining:
- 10 minuten inlopen
- 100 meter tegen 90 % en 100 meter rustig joggen
- 200 meter tegen 80 % en 200 meter rustig joggen
- 300 meter tegen 70 % en 300 meter rustig joggen
- 200 meter tegen 80 % en 200 meter rustig joggen
- 100 meter tegen 90 % en 100 meter rustig joggen
- 10 minuten uitlopen
Als we een intensieve duurtraining gaan vergelijken met een intensieve intervaltraining zal de calorieverbranding bij de duurtraining hoger zijn dan bij de intervaltraining vlak na de inspanning.
Maar… na een intervaltraining blijf je nog tot 15 uur na de inspanning vet verbranden. Dit komt doordat het metabolisme door deze training zeer hard wordt versneld.
In totaal zal de persoon die aan intervaltraining deed 8 keer meer vet verbranden dan de persoon die aan duurtraining deed.