blog placeholder

Om een baby veilig in de auto te vervoeren dient deze in een passend autostoeltje te worden geplaatst. Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een stoeltje?

Gewicht en lengte van de baby

Autostoeltjes zijn verdeeld in verschillende groepen. Groep 0 is geschikt voor baby’s onder de 10 kg, groep 0+ voor baby’s tot 13 kg. Stoeltjes in groep 1 zijn geschikt voor kindjes van 9 tot 18 kg. De baby mag met de bovenkant van zijn oren nooit boven de rugleuning uitkomen. Wanneer dit het geval is, is het huidige autostoeltje niet meer veilig en dient er een nieuwe te worden aangeschaft.

Autostoeltje is verplicht

Sinds maart 2006 is het verplicht om kinderen onder de 1.35 meter in een Europees goedgekeurd autostoeltje of zitverhoger te plaatsen. Hiervoor worden autostoeltjes gelabeld met het ECE 44/03 of ECE 44/04 keurmerk. Op deze sticker is tevens te zien wat het maximum gewicht is dat de baby mag wegen.

De positie van het autostoeltje

Het autostoeltje moet tegen de rijrichting in worden bevestigd. Bij een frontale aanrijding wordt de klap opgevangen door de rug van de baby, en niet door de nek. Maar ook bij voorwaartse krachten die optreden tijdens het remmen wordt de nek van de baby minder belast. De veiligste plaats is hierbij achterin de auto. Op de passagiersstoel voorin de auto is ook mogelijk, mits er geen airbag aanwezig is. Plaats het autostoeltje ook niet op de passagiersstoel als de airbag wel aanwezig is maar uitgeschakeld is. Er bestaat een kleine kans dat een uitgeschakelde airbag door een fout alsnog ontploft. Uw baby kan hierdoor ernstig letsel oplopen!

Bevestiging van autostoeltjes

Autostoeltjes dienen met een driepuntsgordel bevestigd te worden op de manier zoals in de handleiding beschreven staat. Dit is zeer belangrijk voor de veiligheid van de baby. Wanneer autostoeltjes gebruik maken van het Isofix systeem kan het stoeltje eenvoudig worden bevestigd zonder gebruik te maken van de gordel, mits er bevestigingspunten in de auto aanwezig zijn. De meeste nieuwe auto’s bieden deze mogelijkheid, waarbij twee bevestigingspunten tussen de rugleuning en de zitting aanwezig zijn. Het autostoeltje wordt vervolgens met behulp van de twee haken aan de achterkant van het autostoeltje eenvoudig aan de constructie geklikt. Het Isofix systeem is zowel veiliger als gebruiksvriendelijker, en is aanwezig in onder andere de Maxi Cosi CabrioFix en de Römer Baby-Safe Plus.

Overige tips

– Er mag maximaal twee vingers ruimte tussen de baby en de gordels van het autostoeltje zijn.

– Vervang het autostoeltje na een botsing. Het stoeltje kan beschadigd zijn zonder dat dit duidelijk te zien is, waardoor het bij een volgende botsing mogelijk niet goed werkt.

– Laat geen voorwerpen los slingeren in de auto, en zeker niet op de hoedenplank.