Voor vele ouders is het een groot probleem om hun kind zindelijk te krijgen.
Overdag lukt dit meestal met wat extra inzet wel vrij redelijk zindelijkheidstraining voor de nachten is vaak toch wel wat problematischer.
En met name het doelgroep: kinderen die ’s nachts nog altijd in de broek poepen.
Hierbij mijn oplossing tot dit probleem en wie weet ook wel voor jullie ook de gouden tip waar je al een hele tijd op zit te wachten.
Ieder ouder komt op een gegeven moment voor hetzelfde probleem te staan. Hoe krijg ik mijn kind zindelijk?
Zoals de meeste ouders al weten is dat je natuurlijk gaat beginnen met het aanschaffen van een potje welke al in vele variaties te verkrijgen zijn. Zelfs van die unieke potjes waarbij ze beloont worden met een melodietje zodra er een plasje of een grote boodschap er in belandt.
Wanneer is de ideale periode om met zindelijkheidstraining te beginnen?
In de zomerperiode is het de ideale periode hiermee te beginnen.
- Ten eerste heb je bijvoorbeeld tijdens je zomervakantie meer tijd en gelegenheid om je volledige aandacht op dit onderwerp te vestigen. Ze hoeven deze periode niet naar de opvang, oppas, school gebracht te worden.
- Ten tweede is de temperatuur aangenaam en dus ideaal de peuters en kleuters in hun blote kontjes rond te laten lopen. Zodra zij nu een plasje of een poepie doen maken ze nu voor het eerst echt mee wat er daadwerkelijk gebeurt met hun lichaampjes en wat het gevolg hiervan is. Het verdwijnt nu niet meer in die vreselijk goed opsorberende luiers, die er tegenwoordig overal in allerlei soorten en maten te verkrijgen zijn, zodat de billetjes van de kinderen zelfs na het doen van een plasje absoluut geen nat lichaampje er aan overhouden. Het spuit nu langs hun beentjes naar beneden en “spettert en klettert” op de grond. Dan beseffen ze pas echt goed dat dit daadwerkelijk een natte vieze boel is. Zodra ze hun eerste plasje op het potje doen, merken ze al vrij snel dat dit een aardig wat droger resultaat met zich meebrengt.
Wat moet je nu wel en wat niet doen tijdens deze training?
- Laat ze indien mogelijk gerust eventjes vies rondlopen en ze zelf de gelegenheid geven aan te kondigen dat ze liever schoongemaakt willen worden.
- Het is belangrijk dat je de ongelukjes die gebeuren ook (gedeeltelijk) zelf door de kleuters moet laten opruimen. Anders krijg je te maken met kleuters die gemakzuchtig worden en met deze ongelukjes geen enkel probleem hebben daar moeder of vader de boel toch wel voor hun opruimt en ook nog “als beloning” een schone broek bij hun aantrekken. Ze krijgen zo eerder het besef dat het doen van hun behoefte op een potje minder rompslomp met zich meebrengt als het doen van hun behoefte op de grond of in hun broekjes.
- Hoe moeilijk het ook voor de ouders is, wordt niet boos als er een ongelukje gebeurt en blijf consequent het ritueel doorzetten (samen schoonmaken, een schone broek aantrekken) en niet uit eigen gemakzucht toch weer de luier aantrekken. Ook niet als je op visite gaat of boodschappen gaat doen. Overdag gaat het nu goed maar hoe moet dat nu met de nachten?
Bij veel kinderen gaat het vanzelf en zijn vrij snel zindelijk tijdens deze dagtrainingen.
Verschillende soorten manieren om een kind overdag zindelijk te maken, kun je op internet, in tijdschriften of op folders vinden bij het consultatiebureau.
Echter blijven er een kleine groep kinderen waarbij het ’s nachts toch een groot dilemma blijft. Er is weinig informatie te vinden over kinderen die overdag niet poepen maar dit alleen ’s nachts doen.
Onze eigen ervaring
Zo ook bij onze zoon van 5 jaar oud. Overdag ging het prima. Geen enkel ongelukje meer.
Hij bleef echter ’s nachts in zijn broek plassen. Het ergste voor ons als ouders was dat hij het niet alleen bij plassen hield. Al twee jaar lang had hij nog nooit op het toilet gepoept. Dit kadootje bewaarde hij altijd voor ’s nachts! Elke nacht was het weer raak. Hij ging gewoon rustig verder slapen ondanks dat hij een dikke drol in zijn broek had zitten en ook de stank weerhield hem hier niet van. Hij droeg nog altijd een luierbroekje door dit probleem.
Dat plassen vond ik niet zo’n probleem maar als je elke ochtend zijn kamer binnen kwam en de “aroma” van poep kwam je op je nuchtere maag al tegemoet, was dat toch erg ondragelijk. Laat staan keer op keer het ontdoen van de luier, schoonmaken van zijn kontje en het dagelijks wassen van de beddengoed want de stank was natuurlijk in heel zijn bedje ingetrokken.
We hadden al van alles geprobeerd:
- Rond een uur of tien ’s avonds wakker maken en op de toilet zetten.
- Een babyfoon in de kamer en zodra we hem onrustig hoorden bewegen en draaien in zijn bedje, hem eruit halen en weer op de toilet zetten.
- Belonen met een kadootje zodra hij een poepie op de wc had gedaan. (Dit werkte zeer kort. Na het in ontvangst nemen van het kadootje deed hij het vervolgens weer doodleuk in zijn broek!)
- De luier vervangen door een onderbroek en zo laten slapen.
- Geen onderbroek/luier aan en zo in zijn pyamabroekje laten slapen.
- Zelf zoveel mogelijk de boel laten schoonmaken.
Als moeder heb je met schoolgaande kinderen veel contact met andere moeders. Zo kwam ik te weten dat er ook een plas- en poepkliniek bestaat in diverse ziekenhuizen.
Ik was het op een gegeven moment zo spuugzat en radeloos dat ik op een gegeven moment een afspraak heb gemaakt met de huisarts om dit te bespreken.
Ik kreeg een recept “Movicolon Junior Naturel” genaamd mee en moest dit dagelijks mijn zoon geven. Dit zou de ontlasting bevorderen zodat hij wat vaker naar het toilet zou moeten gaan. Elke ochtend gaf ik hem dat (gemengd met water en siroop). Pas na een dag of drie begon dit te werken en ja hoor…. hij ging overdag zowaar naar het toilet en deed zijn grote boodschap ineens zonder problemen. Natuurlijk gejuicht en rondgedanst en verteld wat een grote jongen hij is.
Na een maand ging dit redelijk goed en ben toen op advies van de arts gestopt met het geven van Movicolon aan mijn zoon. Een tijdje ging het goed en hij deed alleen ’s nachts nog maar plasjes in zijn luierbroekje. Al een hele vooruitgang voor ons dus.
Tot we weer een week of twee verder waren. Weer ging hij ‘s nachts in zijn luierbroekje poepen.
Toen was voor mij de maat echt vol.
Via mijn zus kreeg ik te horen over het bestaan van waterdichte bedhoezen. Ik kocht hier twee van bij de Hema. Ik gooide alle luierbroekjes weg en zei tegen mijn zoon dat ik geen luierbroekjes meer in huis had. Vervolgens trok ik hem alleen een hemdje en zijn pyamatruitje aan en liet hem zo slapen met de mededeling dat wanneer hij 3 dagen zijn bedje droog wist te houden, hij zijn onderbroekje en pyamabroek mocht aantrekken tijdens het slapen. En als hij moest plassen of een poepie moest doen, dan moest hij naar de wc gaan. Hoe moe en lui hij ook was. En als hij het toch in zijn bedje zou doen, moet hij het ook zelf helemaal opruimen.
De eerste avond heeft hij, net als een kleuter die moet afkicken van een speen, liggen huilen en liggen zeuren om zijn luierbroekje. Een keer naar boven gegaan en hem nogmaals uitgelegd dat hij die niet kreeg omdat hij nu een grote jongen was en zijn behoefte op het toilet moest doen. Hij zou zijn onderbroekje en pyamabroekje krijgen zodra hij 3 nachtjes droog zou blijven. En vervolgens weer naar beneden gegaan. Na zo’n drie kwartier viel hij uiteindelijk in slaap.
De eerste nacht zonder zijn broekje. En ja hoor geen drol te vinden in zijn bed. Hiervoor heb ik hem de hemel ingeprezen Alleen nog “maar”een plasje. Ik merkte aan hem dat hij dit toch wel vies vond.
De tweede nacht bleef hij droog! Zelfs geen plasje! En de derde en vierde nacht ook! Zoals afgesproken mocht hij als beloning zijn onderbroek en pyamabroek aantrekken. Wel met de mededeling dat wanneer hij toch weer in zijn broek en bed zou plassen of poepen hij weer 3 nachten in zijn blote kont moest gaan slapen..
Dit gebeurde nog een a twee keer en het resultaat mag er zijn……..eindelijk….binnen 2 maanden was en is mijn zoon ook ’s nachts zindelijk!
De oplossing voor het laten stoppen met het ’s nachts poepen (en plassen) is dus heel simpel:
- Eerst in overleg met de arts Movicolon Junior je kind overdag laten poepen op de wc totdat dat zonder problemen gebeurd. (Angst voor het poepen op de wc uitsluiten).
- Luiers en luierbroekjes het raam uitgooien. (bij wijze van spreken dan he).
- Aanschaffen van waterdichte dekbedhoezen bij de Hema.
- Je kind in zijn blote kont laten slapen met de afspraak dat wanneer hij 3 nachten zijn bedje droog weet te houden, hij beloont wordt met een onderbroekje en pyamabroekje.
- Ook al is het ’s nachts: Ook mee laten helpen met opruimen en verschonen.
- Consequent het ritueel blijven volhouden tot het kwartje echt gaat vallen.
Het is altijd het proberen waard voor je dure maatregelen probeert en als je zo ziekenhuisopnames weet te voorkomen.
Veel succes!