blog placeholder

Bent u van plan om dit jaar naar de (sub) tropen op vakantie te gaan? Dan heeft u vast al het één en  ander gehoord over ‘tropische ziekten’. Bij deze een overzicht van enkele van de tropische ziekten, waar je ze kunt oplopen, wat de besmettingsweg(en) en de ziekteverschijnselen zijn, welke vaccinaties de GGD adviseert en welke bijwerkingen de vaccinaties (kunnen) hebben.

Wat is een tropische ziekte?

Tropische ziekten zijn kort gezegd infectieziekten dien met name in de (sub) tropen voorkomen.

Welke tropische ziekten zijn er en waar kun je ze oplopen?           

Hieronder een aantal tropische infectieziekten, wat ze inhouden, wat de verschijnselen van de ziekte zijn en waar je ze op kunt lopen:

Bruccelose ook wel Middellandse Zeekoorts, Maltakoorts of Gibraltarkoorts genoemd:

Dit is een infectieziekte die van dieren als runderen, schapen en varkens overgebracht kan worden op mensen. Dit gebeurt door een bacterie genaamd ‘Brucella’.

Besmetting: besmetting kan gebeuren door het aanraken van zoveel levende als dode dieren, maar ook door het eten van dierlijke producten.

Verschijnselen: Eerst kan je je ziek beginnen te voelen met afwisselend koorts, rillingen, diarree en gewrichtspijnen, later slapeloosheid, zwellingen van de lever, milt en lymfeklieren en uitputting. Ook rugpijn, geïrriteerdheid, verminderde eetlust en verstopping zijn bekende symptomen.

 Buiktyfus: komt voor in Azië, Zuid-Amerika en Afrika.

Besmetting: darminfectie door eten van besmet voedsel. Besmetting vindt plaats door de tyfusbacteriën, ook wel Salmonella Typhi, die vooral voorkomen in besmet drinkwater en ongewassen groenten en/of fruit.

       

Verschijnselen: presenteren zich na één tot drie weken en kunnen zijn braken diarree en/of verstopping, ernstige maag-darm klachten en recidiverende hoge koorts gepaard met ijlen.

 Cholera: Meestal een infectie van de dunne darm

Besmetting: Vindt plaats door de bacterie Vibrio Cholerae. Komt voornamelijk voor in Azië, het Midden-oosten, Latijns- Amerika en Afrika en dan met name bij kinderen. Besmetting vindt plaats door besmet drinkwater en besmet voedsel als vis en schelpdieren.

 

Verschijnselen: lichte diarree in het begin die ernstig kan verlopen in een later stadium, waardoor verstoorde elektrolytenbalans, dorst, rimpelige huid, ingevallen ogen, nierfalen en uitdroging en dit alles kan leiden tot shock.

 Difterie: een besmettelijke bacteriële infectie van de slijmvliezen en amandelen van mond of keel. Difterie komt voor in alle landen, behalve in West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië.

Besmetting: vindt plaats door een difterie bacil genaamd: Corynebacterium diphtheriae. Deze bacil schijnt een giftige stof af te scheiden die de ziekteverschijnselen veroorzaakt. Besmetting gebeurt door vochtdruppeltjes na hoesten en niezen of door besmette voorwerpen.

Verschijnselen:  één tot vier dagen na de besmetting kan je last krijgen van een loopneus, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn, gezwollen lymfeklieren, ontstoken amandelen en/ of neus. Soms ook een ontsteking van de vaginamond of huidwonden.

Twee tot zes weken na de besmetting kan je last krijgen van: Slikstoornissen, hartspierontsteking (= myocarditis) en pijnlijk ontstoken armen en benen.

Gele koorts: Ernstige tropische virusinfectie. Komt voor in Afrika en Midden- en Zuid Amerika.

Besmetting:Vindt plaats door een zogenaamd arbo-virus dat wordt overgebracht door muskieten/muggen.

 

Verschijnselen: Koorts, maag-darmbloedingen,denk aan ‘bloedbraken’, geelzucht, ook wel icterus genoemd.( goed te zien aan het oogwit dat geel verkleurd) Verminderde nierfunctie en lever-ontsteking (hepatitis)

 Hepatitis A:Een acute of chronische leverontsteking zonder dat de oorzaak bekend is, dat wordt een primaire hepatitis genoemd. Of als de oorzaak wel bekend is wordt het een secundaire hepatitis genoemd. Het type wordt vernoemd naar zijn verwekker, dus hepatitis A,B en C. Hepatitis A komt voor in alle landen, behalve in West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië.

Besmetting: Besmetting met hepatitis A vindt vaak plaats via bloed, ontlasting en besmette ziekenhuis- of drugsnaalden.

Verschijnselen: Bij een acute leverontsteking, dus korter dan zes maanden, zal je donkere urine te zien krijgen. Ook geelzucht en een ziek gevoel zullen zich presenteren. Slechte eetlust, koorts, braken. Bij chronische leverontsteking heb je dezelfde klachten als bij een acute leverontsteking maar dan in een mildere vorm.

 Malaria, ook wel moeraskoorts genoemd. Malaria komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, in Zuid-Amerika (vooral in het Amazonegebied) en in Zuid-Oost Azië.

 

Besmetting: wordt veroorzaakt door de malaria parasiet. Na de steek van de malariamug komt de parasiet via het speeksel van de mug in het bloed van de mens terecht. De tropische vorm komt vooral voor in Afrika, Azië en Zuid-Amerika en is verreweg de gevaarlijkste vorm.

Verschijnselen: dagelijkse aanvallen van koude rillingen enhoge koorts, hoofdpijn, spier- en rugpijn en vergroting van de milt.

 Polio: ook wel kinderverlamming genoemd. Acute virus ontsteking van de grijze stof van het zenuwstelsel, met name bij kinderen. Polio  komt voor in alle landen, behalve in West-Europa, Noorad-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië.

Besmetting: Infectie door het Picoma-virus

Verschijnselen: wat vaak als eerste voorkomt is verkoudheid,hoofdpijn, koorts, misselijkheid en diarree en dan gaan zich de ernstige verschijnselen voordoen: ademhalingsproblemen, verlammingen, blijvende verkrommingen van lichaamsdelen

Welke vaccinacties adviseert de GGD en welke andere voorzorgsmaatregelen zijn er?

Brucellose: Voorkomen door (besmette) dieren niet aan te raken en geen verse zuivelproducten nemen.  Een vaccinatie tegen Brucellose werkt maar een paar weken.

Bijwerkingen vaccin: geen bijwerkingen bekend.

Buiktyfus:  Bij vakanties korter dan twee weken hoef je geen inenting te nemen. De bescherming van een inenting duurt drie jaar, maar zeventig procent van de ingeënte mensen is beschermd. Denk er ook aan dat je goed de handen wast na toiletbezoek e.d.

Bijwerkingen vaccin: na de vaccinatie kan er wat roodheid optreden op de plaats van injectie ook kan je last krijgen van koorts en hoofdpijn, dit gaat vanzelf weer over

Cholera: cholera kan worden voorkómen door consumptie van besmet drinkwater en voedsel te vermijden door bijv. alleen gekookt water of mineraalwater te drinken en vers voedsel te kopen dat voor gebruik goed wordt verhit, aldus consumed.

Bijwerkingen vaccin: Er wordt geadviseerd om liever preventieve maatregelen te nemen omdat dit vaccin veel bijwerkingen heeft.

Difterie: DTP vaccinatie als je op reis gaat, minimaal één tot twee weken voor je op reis gaat kun je de prik halen.

Bijwerkingen vaccin: pijn op injectieplaats, hoofdpijn en in sommige gevallen verhoging

Gele koorts:  Inenting tegen de gele koorts is voor sommige landen verplicht, anders kom je het land niet in. Je moet sowieso tien dagen voor binnenkomst van het land gevaccineerd zijn. Daarnaast je huid zoveel mogelijk bedekken en onbedekte lichaamsdelen met een antimuggenmiddel insmeren waar DEET in zit.

Bijwerkingen vaccin: zelden allergische reacties, geelzucht, hersenontsteking, met name bij kinderen jonger dan 9 maanden, hoofdpijn, huiduitslag (urticaria), injectieplaats: roodheid en zwelling, lichte koorts, enkele dagen na inenting, spierpijn, enkele dagen na inenting

Hepatitis A: Dit vaccin kun je nog halen tot op de dag van vertrek, maar beter is twee weken van te voren.

Bijwerkingen vaccin: Je kan wat last krijgen  van pijn op de injectieplaats en hoofdpijn

Malaria:  Voorkomen door gebruik van malariamiddelen, een permetrine geïmpregneerde klamboe, bedekkende kleding, gebruik van muggen werende middelen zoals DEET. Men is nog bezig met het ontwikkelen van een malariavaccin.

Polio: DTP vaccin, zie ‘difterie’

Bijwerkingen vaccin: pijn op injectieplaats, hoofdpijn en in sommige gevallen verhoging.