blog placeholder

Bijna iedereen weet nu dat vitamine C de eerste symptomen van verkoudheid kan doen verminderen wanneer deze vitamine in voldoende hoeveelheid wordt ingenomen. Maar wat je misschien niet weet is dat de onderzoekers hebben aangetoond dat vitamine C een remedie kan zijn voor andere ernstige ziektes en aandoeningen en het kan jou zelfs helpen af te vallen! Hieronder staan de relatief onbekende maar echte stellingen dat vitamine C jouw gezondheid kan verbeteren:

1.Verbrand meer vet en val af.

Onderzoekers in de Afdeling van Voeding bij de Universiteit van de Arizona vonden dat mensen met lage bloedconcentraties vitamine C 25% minder vet verbrandden dan mensen met een overvloed aan vitamine C in hun bloed. Dat is al behoorlijk. De wetenschappers denken dat het plaatsvindt omdat vitamine C een co-factor is voor de biosynthese van carnitine, een molecuul die jouw lichaam nodig heeft om vetzuren te oxideren. Zij concludeerden dat onvoldoende vitamine C kon verklaren waarom sommige mensen het moeilijk hebben met het afvallen of om niet dik te worden.

 

2. Stop met niezen!

Britse wetenschappers bij het Ministerie van Volksgezondheid en Primaire Zorg bij het Instituut van Volksgezondheid in Cambridge bestudeerden 515 volwassenen met astma en 515 mensen zonder astma. Zij vonden dat de volwassenen met symptomatisch astma de laagste opname van fruit, vooral citrusvruchten, hadden en met de laagste concentraties van vitamine C in hun bloedplasma.


3. Meer redenen om te glimlachen.

In l700 vonden de zeelieden dat het eten van limoen tijdens zeereizen hun tandvlees gezond hield. Geen twijfel dat vitamine C in het fruit hiervoor verantwoordelijk was. Het onderzoek dat in het Journal of Periodontology werd gepubliceerd toonde aan dat mensen met weinig vitamine C hadden hogere kans om periodontale ziektes te krijgen. Ook rapporteerde de National Institutes of Health dat onvoldoende vitamine C werd geassocieerd met verzwakt tandkroon evenals de pijnlijke ontsteking van tandvlees die tandvlessontsteking wordt genoemd.


4. Zorg voor je uiterlijk.

De National Institutes of Health bevestigde ook dat ruwe, droge en geschubde huid tekenen waren van een tekort aan vitamine C. Zo is droge haar en zelfs gespleten punten. Wat nog meer, onderzoek dat in The American Journal of Clinical Nutrition werd gepubliceerd toonde aan dat de mensen die heel wat vitamine C-rijk voedsel aten minder rimpels hadden dan mensen die daar een tekort aan hadden.


5. Bescherm je hart.

Terwijl wij met advertenties over middelen worden gebombardeerd die beweren om het risico van hartkwaal te verminderen, hoor je zelden dat vitamine C je zenuwstelsel kan beschermen. Een goed voorbeeld: Finse onderzoekers publiceerden een onderzoek in het The American Journal of Clinical Nutrition dat hogere dosis van supplementaire vitamine C de aandoeningen van de zenuwstelsel zoals hartkwalen kan verminderen. Hoeveel vitamine C heb je nodig? De meeste deskundigen zijn het ermee eens dat je gewoonlijk en veilig twee gram kunt nemen, tenzij een overmaat diarree of andere maagklachten veroorzaakt. Als dat gebeurt, zou je gewoon de dosis of de inname verlagen. Vitamine C wordt niet opgeslagen in het lichaam waardoor vergiftiging hiermee zeer zeldzaam is. Om vitamine C in jouw dieet te verhogen, eet meer groene paprika’s, citrusvruchten en sappen, aardbeien, papaja’s, mango’s, watermeloenen, spruitjes, bloemkool, de winterpompoen, Spaanse pepers, frambozen, bosbessen, Amerikaanse veenbessen, tomaten, broccoli, zoete en witte aardappels en ananassen.