blog placeholder

Het overkomt ons allemaal wel eens dat we ons down of depressief voelen. Ieder probeert er op zijn manier uit te geraken. Hieronder misschien enkele nuttige tips

De laatste jaren hoort men vaker en vaker dat mensen depressief geraken. Weemoedig of down zijn. Natuurlijk is het leven niet altijd even gemakkelijk, we krijgen met regelmaat met negatieve zaken te maken zoals o.a. sterfgevallen, scheidingen, ziektes, ontslagen, relatieproblemen, enz… dingen waarover we zelf geen controle hebben, die ons gewoonweg overkomen.

Toch hebben we veel in eigen handen, kunnen we veel vermijden en voorkomen. Hieronder misschien enkele nuttige tips om jezelf toch in grote maten gelukkig te voelen, positief in het leven te staan:

* Denk voor het slapengaan niet enkel de slechte dingen die je die dag hebt meegemaakt, maar denk eerder aan de goede dingen.

* Probeer niet teveel stil te staan bij de dingen die je niet hebt, maar maak jezelf blij met hetgeen je wel hebt.

* Als je dan al down dreigt te geraken, luister dan niet naar muziek met een depressieve noot, maar zet een deuntje op waar je van opvrolijkt.

* Let ook op bij het bekijken van televisieprogramma’s, laat niet alle ellende van de wereld op je scherm vertonen, maar zet bv. iets grappigs op.

* Ga niet teveel om met mensen die er een sport van maken om het behang van de muren te klagen. Ze gaan niet alleen lopen met energie van jou, die je wel beter kan spenderen, maar maken je mee down. Ga zoveel mogelijk om met mensen die positief ingesteld zijn, die mede een vrolijke tint aan jouw leven kunnen geven.

* Als je normaal een meegaand type bent, dat gemakkelijk “ja” zegt om de mensen te plezieren, wel probeer eens “neen” te zeggen, wanneer je het niet volledig voor jezelf doet. Sommige mensen doen zowat alles voor een ander, om toch maar in de smaak te vallen, maar vergeten zichzelf… op een gegeven moment wordt dat ook teveel. Doe zoveel mogelijk dingen die jezelf plezierig vindt.

*Hoe egoïstisch het ook mag klinken, zorg dat je zoveel mogelijk omringd wordt door “juiste mensen”. Mensen die een positieve invloed op je hebben, je zal merken dat dit een groot verschil kan maken op je eigen leven.

* Probeer rust rond je heen te creëren, ruim je appartement/huis op, rommel zorgt voor een onrustig gevoel. Trek desnoods de stekker van je telefoon uit en zet je gsm af.

* Veel mensen hebben de neiging om zichzelf in het donker te zetten als ze zich down voelen. Doe dat niet! Trek je gordijnen ‘s morgens onmiddellijk open, desnoods zet je zelfs je raam open (al de temperatuur het toelaat tenminste).Licht (vooral daglicht en zonlicht dan nog) heeft een positief effect op de mens, men heeft dat nodig!

* Probeer eens een geurverbrandertje met je lievelingsgeur te branden. Ook geuren kunnen een positief opwekken.

* Neem eens een uitgebreid badkamer bezoekje.

* Let op je voeding, teveel suikers geven eerst een energieboost, maar daarna maken ze je enkel maar moe, waardoor je misschien nog neerslachtiger wordt. Teveel aan vetten geven ook geen meerwaarde.

* Ga niet aan de sterke drank, denk aan de geweldige hoofdpijn die je eraan over kan houden, ook daar word je niet bepaald vrolijk van.

* Lees een goed boek, liefst geen te neerslachtige lectuur.

* Als je moet huilen, wel huil dan. Het kan alleen maar een opluchting zijn.

* Ga eens wandelen in volle natuur, geniet van wat je ziet, hoort en ruikt.

* Trakteer jezelf eens op een etentje, sauna, cinema, een bezoekje aan de schoonheidsspecialist, een dagje shoppen, enz…

* Als je nog geen hobby hebt, wel probeer er dan eens eentje te zoeken. Het is een middel om je gedachten eens te verzetten, je eens te focussen op iets ontspannend. Als je geen zin hebt om daarvoor uren de deur uit te moeten, wel pak dan desnoods een kookboek en probeer eens een nieuw gerecht te bereiden. Tijdens de bereiding ben je afgeleid en denk je niet aan je eventuele zorgen.

* Probeer jezelf dagelijks toch te blijven verzorgen. De meeste mensen die depressief zijn of dreigen te geraken, gaan zich vaak laten hangen. Hebben geen zin meer in hun op te maken, mooi te kleden enz… door het uiteindelijke verwaarloosde beeld van zichzelf te zien in de spiegel geraken ze nog meer naar af. Dus doe het tegenovergestelde, probeer jezelf dagelijks zo mooi als mogelijk te maken, jezelf te blijven verzorgen en je zal zien dat het helpt tot weer een stap in de positieve richting.