blog placeholder

Iedereen bloost wel eens, maar sommige mensen hebben er dagelijks mee te kampen. Dit kan hele vervelende situaties opleveren en de blozer het gevoel geven voor gek te staan of zich onprofessioneel te gedragen. Niet erg prettig natuurlijk als je tijdens een sollicitatiegesprek steeds knalrood wordt! Maar wat valt er precies aan te doen? Hier een paar tips.

1. Erken! Om maar even met Dr Phil te spreken: je kunt niet veranderen wat je niet erkent. Stel voor jezelf vast dat jij last ondervind van het blozen en dat het je belemmert in bepaalde zaken in het leven.

2. Ontspanning! Meditatie kan goed helpen om je geest vrij te maken. Je moet proberen pijnlijke gedachtes los te laten, zodat je niet constant aan het tobben bent. Als je gespannen bent reageert je lichaam daar direct op. Sporten kan dan ook een goed middel zijn om de spieren te ontspannen en het lichaam beter in controle te houden. Je zult merken dat spanning en blozen vaak samengaan.

3. Relativeer! Probeer de humor ervan in te zien, de eerste stap naar acceptatie. Naarmate je ouder wordt zal dit steeds beter gaan.

4. Voorbereiding! Als je een sollicitatiegesprek hebt kan dit heel inspannend zijn en kun je zomaar een black out krijgen. Probeer je dan ook goed voor te bereiden op het gesprek, zodat je je tijdens het moment zelf zekerder voelt. Hetzelfde geldt voor een belangrijke presentatie: zet alles een keer op papier en oefen het een paar keer voor de spiegel terwijl je indenkt dat er mensen naar je kijken.

5. Ervaring! Het cliché is waar: hoe meer je iets doet, hoe makkelijker het je zal afgaan. Als je bijvoorbeeld ontzettend bang bent om rood te worden tijdens een discussie in een werkgroep, maak dan bijvoorbeeld de afspraak met jezelf om elke keer tenminste 1 ding (een vraag, een opmerking…) in de groep te zeggen. Hoe meer je dit volhoudt, hoe ‘normaler’ het wordt.

6. Socialiseer! Praat met mensen die je niet kent en stel je open op. Oefen jezelf in sociale contacten. Je zult merken dat bijna iedereen wel zijn zwaktes en onderzekerheden heeft.

7. Cognitieve therapie! Als blozen een serieuze belemmering vormt in je leven, schaam je dan niet om hulp te zoeken. Iedereen gaat tegenwoordig naar een psycholoog, dus waarom zou jij niet mogen gaan en aan jezelf werken? Deze therapie kan je helpen om meer zelfvertrouwen te kweken, zodat je beter in staat bent om het oordeel van andere mensen los te laten.

8. Camouflage? Sommige mensen schijnen er baat bij te hebben: foundations, crèmes (Dermablend van Vichy), hoge coltruien of zonnebrillen.

9. Zoek lotgenoten op! Praat, schrijf, chat met mensen die ook erg last hebben van blozen en deel je ervaringen. Maak het blozen bespreekbaar! Dit gaat tegenwoordig met Internet heel makkelijk.

10. Anti-bloospil? In het allerergste geval kun je overwegen om medicijnen te gebruiken, maar de bijwerkingen kunnen zeer vervelend zijn. Besef dat medicatie het probleem tijdelijk onderdrukt, maar niet wegneemt. Therapie kan op de langere termijn veel efficiënter zijn!