blog placeholder

Een taak die elke ouder tegenkomt: het zindelijk worden van uw kind. Dit kan een lastige zijn.

Wanneer begin je er als ouder/verzorger mee? Hoe weet je wanneer uw kind er aan toe is? En zijn er ook trucs?

 

Het zindelijk worden van een kind is een veel besproken onderwerp tussen ouders: “Hoe heb jij dit aangepakt?”, “Mijn kind is allang zindelijk”. Het is van belang om niet te veel te luisteren naar ouders die vol trots vertellen dat hun kind al plast en poept op een potje/ de wc. Als ouders kun je niet bepalen wanneer je kind zindelijk wordt. Een kind moet daar aan toe zijn: lichamelijk en emotioneel. Een kind in één dag zindelijk krijgen, lukt niet. Het is een proces wat dagen, weken of maanden kan duren. Is een kind er niet aan toe, dan is het praktisch onmogelijk om het doel “zindelijkheid” te behalen. En dat geval kunt u het beste nog een paar maanden wachten: het zal alleen een grote frustratie worden voor uw kind.

U als ouder bepaald het moment niet, maar uw kind.


Hoe kan een kind aangeven dat hij er aan toe is:

– Een kind geeft aan dat hij moet plassen/poepen of net gedaan heeft

Een kind laat weten dat hij een vieze luier heeft, door bv er aan te trekken

Een kind heeft een paar uur achter elkaar een droge luier

Een kind komt een schone luier brengen

 

Tips om uw kind zindelijk te laten worden

Als het zomer is kunt u hem in een onderbroekje laten lopen (zonder luier). Uw kind voelt wanneer hij geplast of gepoept heeft. Dit kunt u natuurlijk ook gewoon binnenshuis doen.

– Als u door heeft dat uw kind op bepaalde momenten gaat plassen of poepen, zet hem dan op de wc/potje

– Op een gegeven moment ziet u aan uw kind dat hij bezig is met plassen of poepen: gebruik dit

– Ze hem op vaste moment op het potje/ de wc: na het slapen, voor het slapen gaan, voor het in bad gaan enz.

Sommige kinderen zijn wel aan het zindelijk worden toe, maar hebben er niet zo veel zin in. Onderstaand een paar tips en trucs om het wat interessanter te maken:

– Koop leuke stempels en maak een leuke stempelkaart. Leg uit dat hij een stempel mag zetten als hij op het potje/de wc geplast heeft. En twee stempels mag zetten als hij er op gepoept heeft.

– Als uw kind een paar keer geplast heeft op het potje/de wc => koop een handpomp met kinderzeep. En een andere keer billendoekjes voor peuter of een wc-brilverkleiner.

Natuurlijk werkt het altijd om een groot compliment te geven als uw kind op het potje/de wc geplast of gepoept heeft.

Grote kans dat uw kind niet binnen een week zindelijk is. Er zullen ongelukjes gebeuren zoals een natte broek. Wordt niet boos, maar zeg dat dit kan gebeuren. 

Is uw kind overdag zindelijk dan hoeft het ’s nachts niet meteen goed te gaan. Doe uw kind gewoon een luier om en probeer het na een aantal maanden weer. Lukt het dan nog niet? Zorg er voor dat uw kind zich niet hoeft te schamen. 

Het uw kind moeite met het gebruiken van het potje/de wc?Op een dag is uw kind zindelijk: onthoudt dit. Ieder kind doet het in zijn eigen tempo. Geef uw kind de tijd. Let in dit geval niet te veel op meningen van anderen, want zij kunnen niet zeggen wat het beste voor uw kind is.