blog placeholder

U heeft te horen gekregen dat u een tarwe allergie heeft. Wat moet u nu doen. Welke producten kunt u nog gebruiken?

Er zijn veel onduidelijkheden over een tarwe allergie en een glutenintolerantie. Maar de woorden zeggen het al, iemand die een allergie heeft voor tarwe kan beter geen tarwe meer eten. En wanneer u een gluten intolerantie heeft (coeliakie) mag geen gluten meer. Gluten zitten in gerst, haver, rogge, spelt en tarwe. In dit artikel zullen we verder ingaan welke producten u bij een tarwe allergie wel kunt gebruiken.

Tarwe kan in veel producten voorkomen, voor de producent is het verplicht om op de verpakking tarwe te vermelden. Kijk dus altijd de verpakking na! Hieronder worden de grootste struikelblokken bij een tarweallergie behandeld. Tarwe kan op de verpakking aangeduid worden als: Tarwekorrels, tarwemeel, tarwebloem, griesmeel, tarwekiemen, tarwezemelen, tarwegluten, tarwevlokken, gepofte tarwe, couscous, bulgur, seitan en spelt.

Brood

Een van de belangrijkste producten die bij een tarwe allergie een probleem worden is brood. Ons brood is vaak gemaakt van tarwemeel. Maar naast tarwe zijn er nog andere granen zoals: rogge, gerst, haver, rijst, spelt, boekweit, teff en maïs. Haver groeit vaak naast tarwe waardoor haver niet verzekerd vrij is van tarwe. Ook spelt is geen geschikte keuze omdat deze qua eiwitstructuur veel lijkt op tarwe en dezelfde allergische reactie veroorzaakt.

De geschikte keuzes die overblijven zijn: rogge, boekweit, teff, gerst, rijst en mais.

Brood van de bakker

Wanneer u brood bij de bakker gaat halen, informeer dan even of het geheel tarwevrij is. Het is de bedoeling dat tarwevrij brood eerder wordt gebakken dan brood met tarwe. Dat is ook een garantie dat er geen kruisbesmetting heeft plaatsgevonden.

Pannekoeken

Voor het bereiden van pannekoeken, beignets, drie-in-de-pan en oliebollen geld hetzelfde als voor brood. Zorg dat het beslag bestaat uit: rogge, boekweit, teff, gerst, rijst en mais.

Pasta

U heeft een tarwe allergie en wilt graag pasta eten. Veel supermarkten verkopen een tarwevrije pastasoort. Kijk dus goed op alle verpakkingen. Of koop een product van rijst bij de toko.

Belangrijk

In veel producten worden granen toegevoegd als bindmiddel of gewoon om meer massa te verkrijgen. Let er dus op dat u alle verpakkingen nakijkt, ook als u denkt dat er geen tarwe in zit!

Voor de duidelijkheid glutenvrij is niet altijd tarwevrij.