blog placeholder

Iedereen weet dat het verstandig is om je gebit goed te reinigen, tweemaal daags poetsen is de standaard en af en toe flossen kan ook geen kwaad. Maar waarom eigenlijk? Hoeveel kwaad kan het als je gewoon voortaan je tanden niet meer poetst? In dit artikel ga ik eens wat verder in op wat tand plak precies is en wat de gevolgen ervan kunnen zijn.

Tantplak wordt ook wel tandplaque genoemd en is een dun, kleverig, onzichtbaar laagje over de tanden en zit dus ook tussen je tanden, het kan makkelijk verwijderd worden maar wanneer men niet poetst kan het verkalken waardoor tandsteen ontstaat. Tandsteen kan alleen door de tandarts of mondhygiënist verwijderd worden.

Tandplaque bestaat onder anderen uit voedselresten, slijm en bacteriën, ook de melkzuur bacterie (zit ook in de darmen) die suiker en koolhydraten afbreekt en melkzuur uitscheid. Dit zuur is met name slecht voor je tanden aangezien het je tandglazuur oplost, sommige bacteriën eten zich door het tandglazuur heen en komen bij het tandbeen (tandbot) zodat er tandbederf of tandrot kan ontstaan (cariës) waardoor tanden letterlijk van binnen uit wegrotten, bij eten van veel suikers (goede voeding voor bacteriën) en onvoldoende mondhygiëne kan dit gebeuren.

Tandplaque niet gemakkelijk te zien waardoor er plakverklikkers op de mark zijn gebracht in tabletvorm of vloeibaar. Plakverklikkers worden ook wel disclosing tablets genoemd die na het poetsen aangebracht dienen te worden, vervolgens even spoelen met water en op plaatsen waar tandplaque zit kleuren de tanden rood of blauw. Poetsen dus tot er geen kleur weer is. Verder heeft elektrisch poetsen een betere uitwerking dan poetsen met een gewone tandenborstel.

Tandplaque kan echter ook onder je tandvlees komen waardoor tandpockets ontstaan. Gezond tandvlees is roze, gaat niet bloeden bij poetsen of eten en zit strak om de tanden. Bij onvoldoende reiniging (minder dan 1 keer per dag poetsen) komt tandplaque tussen tand en tandvlees waardoor tandvlees kan ontsteken (gingivitis). Gingivitis is te herkennen aan bloedend tandvlees bij poetsen en of eten, het tandvlees is rood van kleur. Wanneer men bij het ontdekken van gingivitis weer meer gaat poetsen (twee maal daags) en flossen, zal het vanzelf weer verdwijnen. Is dit niet het geval, dan kan er parodontitis ontstaan. Dit is het volgende stadium van tandvleesontsteking waarbij er ook tandsteen tussen tand en tandvlees zit verder tasten bacteriën ook vezels en het kaakbot aan waardoor tanden los komen te zitten en uiteindelijk spontaan uit de monden kunnen vallen. Parodontitis is alleen door de tandarts of mondhygiënist te verwijderen, maar het aangedane kaakbot groeit niet meer terug zodat loszittende tanden nooit meer volledig gerestoreerd kunnen worden.