Bijna iedereen poetst zijn tanden een of meerdere keren per dag met tandpasta. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten tandenborstels en tandpasta te krijgen, voor elk wat wils.
Vroeger poetste men de tanden met een takje van een boom of plant waarvan men dacht dat deze een geneeskrachtige werking had. Tandpasta werd nog niet gebruikt. In Egypte mengde men vroeger as met gemalen runderhoeven, kruiden, eierschalen en puimsteen om de tanden mee te poetsen. Wat later begon het meer te lijken op tandpasta zoals wij dat nu gebruiken. Men gebruikte gruis van porselein, baksteen en aardewerk, wat eigenlijk iets te agressief was en wat daardoor meer schade aanrichtte dan goed deed.
Tandpasta voor kinderen is vaak milder dan tandpasta voor volwassenen, omdat melktanden een andere verzorging nodig hebben dan het gebit van een volwassene. Ook hebben kinderen nog wel eens de neiging om tandpasta door te slikken, en dat mag natuurlijk niet schadelijk zijn. Tandpasta voor volwassenen heeft meestal een mintsmaak. Ook zijn er tandpasta’s op basis van mineralen, deze hebben meestal een zoute smaak. Voor kinderen zijn er tandpasta’s met zoete smaken zoals aardbei en bubbelgum.
In tandpasta zit vaak fluoride. Dit is een stof die de tanden zuurbestendiger en sterker maakt. In sommige landen zit fluoride vanwege deze goede eigenschappen in het kraanwater.
Er zijn veel soorten tandpasta’s. Zo zijn er speciale tandpasta’s met minerale zouten voor het versterken van het tandvlees, tandpasta’s met bacterieremmende stoffen om tandplak en tandvleesontsteking te voorkomen, tandpasta voor gevoelige tanden, tandpasta om tandsteen of aften te voorkomen en tandpasta om de tanden witter te maken.
Tandpasta is er in verschillende soorten. Er zijn tubes met gel of pasta, en potjes met poeder waar je je tandenborstel in doopt en dat gaat schuimen zodra je er je tanden mee poetst.