blog placeholder

Als het goed is doen we het allemaal twee keer per dag en het liefste nog twee minuten lang; tandenpoetsen. Uit nader onderzoek blijkt dat 48% van de Nederlanders korter dan twee minuten poetst en maar liefst 71% poetst twee keer op een dag. En van alle Nederlanders hebben 60% een elektrische tandenborstel in de badkamer staan.

Maar wat is nou eigenlijk beter om mee te poetsen? De elektrische tandenborstel of toch de ouderwetse hand tandenborstel? En hoe moet dat dan precies?

Elektrisch poetsen

We willen allemaal een stralend en een zo goed mogelijk gezond gebit, tandenpoetsen hoort hierbij tot dagelijkse behoefte. Maar goed poetsen is niet zo eenvoudig als het lijkt, het is een secuur werkje. Na het eten blijft er gemakkelijk voedsel tussen tanden en kiezen achter, dit wordt ook wel tandplak genoemd. Als deze plak niet grondig verwijderd wordt kunnen er caries (gaatjes) of tandvleesontstekingen ontstaan.

Dankzij een elektrische tandenborstel kan deze plak op een gemakkelijke manier verwijderd worden. Het fijne van deze tandenborstel is dat de juiste poetsbewegingen al automatisch voorzien zijn maar dit betekent niet dat het gebit op de juiste manier verzorgt wordt. Het is ook belangrijk de borstel op de juiste manier te gebruiken! Als dit niet het geval is kan er blijvende schade aan het gebit worden gebracht, dit willen we voorkomen en daarom zijn er poetsinstructies in het leven geroepen, en deze heb ik beschreven in het volgende stukje tekst met bijbehorende afbeeldingen.

 elektrisch poetsen         roterende borstel            sonische borstel

Poetsinstructie

Het handigste is voor jezelf om een vaste volgorde vast te houden. Bijvoorbeeld aan de binnenkant links in de onderkaak. Hou de borstel een paar tellen op de kies en schuif vervolgens door naar de volgende kies. Let op! Niet te hard duwen want zo beschadig je het tandvlees. De tandvlees randjes moeten ook meegepoetst worden, dus dat mag ook als een aandachtspuntje in gedachten worden gehouden.

Is de binnenkant klaar? Dan gaan we naar de buitenkant en wordt er weer op dezelfde manier gepoetst namelijk kies voor kies en tand voor tand. Na de buitenkant komt het gedeelte van de kauwvlakken aan de beur,t dus bovenop de kiezen en ook hier weer; kies voor kies. Een ezelsbruggetje om te houden zijn de drie B’s. Binnenkant –> Buitenkant –> Bovenop. Neem voorjezelf in acht wat je het fijnste vind poetsen van volgorde.

 Juiste poetsvolgorde     bovenkaak achterkant   bovenkaak binnenkant

 bovenkaak voorkant         bovenkaak bovenop     onderkaak onderkant

onderkaak binnenkant onderkaak buitenkant   onderkaak bovenop

In dit artikel heb ik het al eerder naar voren gebracht: twee minuten poetsen minimaal. De laatste editie elektrische tandenborstel hebben een elektrische timer. Ze geven een signaal als de twee minuten bereikt zijn. De keuze van tandenborstel ligt aan de koper zelf. Het duurste wil ook niet zeggen dat het dit het beste aankoop is, maar heeft meestal wel uitgebreide poets standen.

Uit onderzoek is gebleken dat de elektrische tandenborstel beter plak verwijderd dan de vertrouwde handtandenborstel. Nadeel is wel dat de aanschaf duur is, niet alleen het apparaat maar ook de opzetborsteltjes. Deze moeten na 3 maanden vervangen worden ivm met bacterieren.

Het is misschien wat lastig in het begin maar na elektrisch poetsen wil je nooit anders meer!