Wat is suikerziekte, hoe wordt het veroorzaakt, wat zijn de symptomen, …?
Suikerziekte
Wat is suikerziekte?
Wanneer iemand suikerziekte (diabetes mellitis) heeft wil dat zeggen dat de suiker -of glucosewaarden in het bloed te hoog liggen.
Wanneer het lichaam geen of niet genoeg insuline kan aanmaken, wat een hormoon is dat in de pancreas geproduceerd wordt, stijgen de suikerwaarden. Insuline zorgt er namelijk voor dat het suikergehalte in het bloed daalt. Dit gebeurt doordat het de cellen in ons lichaam opent waardoor glucose erin kan gaan. Bij gebrek aan insuline openen de cellen niet en blijft de glucose in het bloed zitten met als gevolg de hoge suikerwaarde in het bloed.
Symptomen suikerziekte
Voor suikerziekte zijn er verschillende symtomen waarneembaar:
_ Droge mond,
_ Dorst en dus veel drinken,
_ Wazig zicht,
_ Vaak plassen,
_ Regelmatig blaasontsteking,
_ Duizeligheid,
_ Wonden die slecht genezen,
_ Vermoeidheid of slaperigheid,
_ Niet rap bijkomen (bij een normale voeding).
Soorten suikerziekte
Er bestaan verschillende types voor diabetes:
_ Type 1:
Dit is ook bekend onder de naam jeugddiabetes omdat men vroeger dacht dat deze vorm enkel voorkwam bij jongeren, wat niet zo is. Het is wel zo dat dit type meestal ontstaat bij mensen onder de 30 jaar.
Bij dit type is er een probleem bij het afweersysteem, het lichaam is zelf verantwoordelijk voor het ontstaan van diabetes. Hoe dit precies komt en wat men kan doen om het te voorkomen of genezen weet men op dit moment niet.
_ Type 2:
Dit wordt in de volksmond wel eens ouderdomsdiabetes genoemd omdat dit dan over het algemeen meer voorkomt bij oudere mensen. Natuurlijk zijn er ook jongere mensen die aan dit type van diabetes lijden.
De oorzaak van dit type is ook niet bekend maar men denkt wel dat dit ook ten gevolge van overgewicht en weinig beweging kan zijn, alsook erfelijkheid.
_ Zwangerschapsdiabetes:
Tijdens de zwangerschap kan het lichaam hormonen aanmaken die ervoor zorgen dat het lichaam tijdelijk niet meer goed reageert op insuline. Het is daarom ook aangeraden voor zwangere vrouwen om zich tussen de 24ste en de 28ste week te laten onderzoeken hiervoor. Zwangerschapsdiabetes kan namelijk ontstaan vanaf de 24ste week zwangerschap.
Bloedglucosespiegel
_ In nuchtere toestand moet de glucosewaarde tussen de 90 -en 110 mg/dl(4,4-6,1 mmol/l) liggen
_ Na de maaltijd liggen deze waarden tussen 110 -en 180 mg/dl (4,4-8,7 mmol/l)
Wanneer de waarden hoger (hyperglycemie) liggen is er sprake van diabetes. Waarden kunnen bij een diabetespatiënt ook te laag zijn, dit is dan meestal het gevolg van een teveel aan insuline (door vb. een insulinespuit). Wanneer de suikerwaarde te laag is, noemen we het hypoglycemie.
Wat te doen bij suikerziekte
Iemand met diabetes moet natuurlijk, bij een ernstige vorm, medicatie of insulinespuiten gebruiken. Maar er zijn nog enkele aandachtspunten voor personen met diabetes:
_ Niet roken,
_ Voldoende bewegen,
_ Een dieet volgen,
_ Niet teveel alcoholl drinken,
_ Zorg dat je een gezond gewicht hebt.