blog placeholder

Dat veel suiker niet goed voor je is weten de meeste mensen wel. Je wordt er dik van, tandbederf (gaatjes) kan het gevolg zijn, je kunt er suikerziekte van krijgen of candida (een schimmelinfectie).Sommigen beweren dat je er hyper actief van wordt en anderen zeggen dat je energie er juist door weglekt. Maar waarom is het slecht voor je?

Bewerking maakt arm

Zoals met zoveel voedsel dat bewerkt is, is er vanalles uit de suiker gehaald dat juist maakte dat de suiker door ons lichaam goed te verteren was. Geraffineerde suiker, (onder andere kristalsuiker, poedersuiker, basterdsuiker) bestaat alleen nog uit koolhydraten.  In de oorspronkelijke plant die de basis is voor riet- of bietsuiker zitten precies de juiste combinaties van vezels, vitaminen, mineralen, proteinen en die zorgen dat de koolhydraten goed afgebroken worden. In gerafineerde suiker zijn de vitaminen, mineralen, vezels en proteinen eruit gehaald, waardoor alleen nog de koolhydraten overblijven. zie ook: http://www.globalhealingcenter.com/sugar-problem/refined-sugar-the-sweetest-poison-of-all

Het lichaam heeft toch de vitaminen, mineralen en proteinen nodig om de suiker (koolhydraten) af te breken en die haalt het lichaam dus van binnenuit. Je onttrekt dus vitaminen en mineralen aan je lichaam door suiker te eten.

Waarom raffineren?

Als het zo slecht voor je is, waarom raffineren ze suiker dan? Bietsuiker moet geraffineerd worden, want anders blijven er kleine stukjes biet achter in de suiker en dat is niet aantrekkelijk. Bij rietsuiker gaat het om de kleur en de smaak. Ongeraffineerde rietsuiker heeft een wat dropachtige smaak, wat in sommige producten minder geschikt is. En is bruinig van kleur, wat het voor sommigen ook minder aantrekkelijk maakt dan de witte geraffineerde suiker.

Grootste boosdoeners

Veel geraffineerde suiker is te vinden in frisdrank en energiedrankjes, meer nog dan in de bekende producten als chocola, snoep, candybars, gebak en koekjes. Daarnaast zitten er ook veel (verborgen) suikers in allerlei geraffineerde producten en producten waar toevoegingen aan zijn gedaan. Met onze Westerse leefstijl zijn die laatsten bijna niet volledig uit te bannen, maar er bewust of bewuster mee omgaan kan wel. Kijk eens wat vaker op de verpakking wat voor ingredienten er in een product zitten en laat dat mede bepalen of je het wel of niet eet of drinkt.

Slecht alternatief

Een slecht  alternatief voor geraffineerde suiker zijn de kunstmatige zoetstoffen als aspartaam (in veel dieet- en lightproducten). De officiele lezing is dat aspartaam geen kwaad kan mits je de dagelijkse maximum hoeveelheid niet overtreedt, maar er zijn vanuit alternatieve hoek vele geluiden en bewijs dat aantoont dat aspartaam veel bijwerkingen heeft en zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Duidelijk is sowieso  dat je met kunstmatige zoetstoffen voorzichtig moet zijn. Als je meerdere “light”producten naast elkaar nuttigt, heb je kans het dagelijks maximum  te overschreiden voor je er erg in hebt. Zeker met kinderen is het opletten geblazen. Een vruchtenyoghurtje met kunstmatige zoetstoffen en twee glazen light frisdrank zijn voor een kleuter al te veel. En, wat veel mensen niet weten is dat je van kunstmatige zoetstoffen net zo goed dik kunt worden.

Goede alternatieven

Geen nood, er zijn genoeg goede alternatieven voor geraffineerde suiker te vinden:

Agave nectar, bij de biowinkel en soms ook in de supermarkt te koop; gebruik het echter met mate, er zit veel fructose in. Ook schijnt het productie proces bepalend te zijn in hoeverre dit product gezond is of niet, maar of je dat op de verpakking terug kunt vinden vraag ik me af;
xylitol, een natuurlijke zoetstof;
ruwe rietsuiker, gewoon bij de supermarkt te koop, maar zeker ook bij reformwinkels;
lokaal geproduceerde onbewerkte honing, misschien wat moeilijker te krijgen in de supermarkt, maar zeker bij de biowinkel – en bij de imker achter bij ons op de heuvel -;
Stevia, een plantje dat je in je eigen tuin/ op je balkon kan laten groeien. Aan Stevia zit wel een specifieke smaak die niet iedereen even lekker vindt.

Een alternatief voor frisdrank is 100% vruchtensap gemengd met bronwater (met of zonder bubbels).

Minder suiker eten

Verder kan je natuurlijk ook minder suiker eten. Een paar tips:

neem een stuk fruit als je een zoet tussendoortje wilt

  • neem vaker een hartig tussendoortje

leer jezelf aan om ’s morgens geen zoete dingen te eten, als je pas ’s middags begint, heb je nog maar de helft van de dag en eet je dus minder

  • drink je koffie of thee zonder suiker

drink water of thee (kruidenthee of groene thee is nog beter dan zwarte thee ivm de antioxidanten) in plaats van frisdrank

 

Meer energie en beter in balans

Je zult merken dat je meer energie over hebt,  je gezonder voelt en mogelijk raak je ook wat kilo’s kwijt (al is dat natuurlijk niet voor iedereen wenselijk) als je het gebruik van geraffineerde suiker mindert.