blog placeholder

In de meeste gevallen zijn spataderen niet gevaarlijk, maar wanneer ze pijn beginnen te doen of de huid er boven begint te vervellen, is het toch noodzakelijk uw arts te verwittigen.

We kunnen al veel zelf doen om spataderen te voorkomen of ze onder controle te krijgen. Je kan operatieve ingrepen hiermee misschien vermijden of toch nog wat uitstellen.

Spataderen kunnen je benen lelijk ontsieren, maar wijzen er vooral op dat de bloed toevoer van uw aderen naar uw hart niet optimaal is.
De kleppen die ervoor moeten zorgen dat het bloed naar je de juiste richting stroomt, laten het afweten. Op deze manier worden de aders dik en beginnen ze uit te zetten.

Mensen die veel moeten staan, zitten, stilaan staan, hebben meer kans op spataderen. Ook vrouwen die zwanger zijn, hebben dubbel zoveel kans.
Ook is het gebleken dat vrouwen 2x zoveel kans hebben op spataderen dan mannen.

Hieronder heb ik enkele hulpmiddeltjes verzamelt die u misschien kan gebruiken:

– Draag liever platte schoen, op deze manier rekt u de spieren in de kuiten, waardoor het bloed in uw benen naar boven wordt gestuwd.
– Maak gebruik van ‘warm en koud’ water, een wisseldouche. Door het afwisselend koud en warm water, verwijden en vernauwen uw aders en dit zorgt voor een betere bloedcirculatie.
– Neem aub geen lange en warme baden, uw aders gaan hier geweldig van opzwellen, idem bij het gebruik van de sauna.
– Als u lange tijd moet zitten, onderbreek die tijd dan regelmatig door even te gaan rechtstaan of rondlopen. Op deze manier krijgt bloed niet de kans zich op te hopen.
– Probeer regelmatig je benen te strekken, waarbij je de tenen naar u toetrekt. – Masseer regelmatig je benen, door de beide duimen op de spier te drukken en in de richting van je hart te wrijven.
– Leg uw voeten altijd hoger dan uw hart, zodanig dat het bloed gemakkelijker naar uw hart kan stromen.
– Het nemen van paardenkastanje, een kruidenremie tegen spataderen. Deze verbetert de elasticiteit van de bloedvaten en helpt ook kleppen te versterken.
– Doe een beetje citroenschil bij je fruitsap of thee. De schil bevat een soort flavonoïde die lekkages vantuit de kleine bloedvaten zou helpen voorkomen.
– Neem genoeg of extra vitamine C.
– Bij kleine spataderen kan je bv. beroep doen op steunkousen. Deze oefenen een druk uit op uw benen, waardoor de spataderen niet kunnen opzwellen.
– Bij grote spataderen verkiest men beter elastische kousen. Die zitten beneden aan de voeten iets vaster en naar de billen toe iets losser. Doordat die de druk naar boven toe afnemen wordt het bloed in de richting van het hart geduwd.
– Zorg ervoor dat je voldoende voedingsvezels eet.
– Hou uw gewicht in de gaten, probeer desnoods af te vallen indien nodig, want hoe zwaarder je weegt, hoe zwaarder de bloedvaten in de benen worden belast.
– Kruis zo weinig mogelijk uw benen over elkaar terwijl u zit. Dit om de bloedvaten niet nog meer te belasten.