blog placeholder

Zo’n 40 procent van de mannen snurkt tijdens zijn slaap. Van alle vrouwen snurkt zo’n 25 %: Een stuk minder dus! Snurken werkt storend, meestal voor de ander die bij je op de kamer ligt of bij je in bed. Heb je raad nodig om ervan af te komen!? Lees dan dit artikel. 

Misschien snurk jezelf wel. Een ernstige vorm van snurken, waarbij jij het zelf ook als vervelend gaat ervaren, is het bijna wakker worden door een korte ademstilstand: Slaapapneu. Je ademhaling stopt dan regelmatig. Dit werkt erg storend op je slaap. 

Meestal wordt het snurken erger naarmate je ouder wordt, vergrijsd. Vooral bij mensen in de leeftijdscategorie van 55 tot 84 jaar vormt snurken vaak een ongemakkelijk fenomeen. Maar liefst één derde deel doet aan snurken tijdens het slapen. 

Het ‘snurkgedrag’ verschilt per individu. De ene ademt luid in en uit en maakt daarbij een ronkend, soms snerpend geluid. De andere doet dit op een zachte, rustige manier. Allebei zal het waarschijnlijk tot irritatie leiden.  

Maar wist je dat snurken ook schadelijke gevolgen kan hebben? Het is namelijk een slaapstoornis die ernstige en vooral sociale gevolgen kan hebben. Daarnaast is de kans op hart- en vaatziekten kleiner als je  snurkvrij’ slaapt. 

Hieronder volgen de tips die het misschien wel mogelijk maken om het snurken te laten stoppen:

– Slaap op je zij: De kans op snurken is namelijk een stuk groter wanneer je de nacht doorbrengt liggend op je rug. Slapen op je buik is ook niet zo verstandig. Het helpt wel tegen snurken maar het kan een ‘stressnek’ tot gevolg hebben. 

– Probeer door je neus te ademen: Meestal is dit moeilijk om het de hele nacht vol te houden. Onbewust, tijdens je slaap, begin je vaak door de mond te ademen wat de kans o snurken vergroot. 

– Zorg voor een vochtiger slaapklimaat

– Stop met roken: Roken tast je ademhalingssysteem aan. Deze beschadiging kan grote invloed hebben op het snurken. 

– Vermijd overgewicht: Wanneer je erg fors en waarschijnlijk ook te zwaar bent komt er een extra druk te staan op de luchtwegen. Hierdoor is de kans vrij groot dat je snurkt. 

– Vermijd slaap en kalmeringsmiddelen

– Laat je testen op mogelijke ademhalingsallergieën: Als je moeite hebt met ademen is het aan te raden om één of meerdere testen te ondergaan. Zo kan vastgesteld worden of je te maken hebt  met chronische ademhalingsallergieën. Hierdoor wordt je vaak gedwongen om door je mond te ademen voor meer zuurstof.

– Hou je aan een vast slaapritme: Slaap niet onregelmatig, dus niet de ene nacht ruim 10 uur en de andere nacht maar 6 uur. Je slaapduur en slaapritme moeten elke dag ongeveer gelijk zijn. Het is belangrijk dat je voldoende slaapt. probeer altijd rond hetzelfde uur op bed te gaan en rond hetzelfde uur weer op te staan. 

– Draag geen hoofddeksel, zoals een slaapmuts, tijdens het slapen

– Zorg ervoor dat je hoofd hoger ligt bij het slapen: De druk op je luchtwegen wordt zo verminderd. Je kan zo makkelijker ademen. Gebruik een extra kussen of zet het hoofdeinde van je bed iets hoger dan de rest.

Heb je enkele van de bovenstaande tips opgevolgd en werken ze niet, raadpleeg dan, indien nodig, uw huisarts.