blog placeholder

Overgewicht is niet goed. De nadelen hiervan zijn algemeen bekend en zijn ook waar. Maar alleen maar slanker willen worden is ook niet goed. Het gaat er niet alleen om hoe je eruit ziet of om je lichaamssamenstelling. Ook niet om hoe je snel kunt afvallen en hoeveel beter je er dan uit ziet. Maar het gaat erom om op een goede en gezonde manier af te vallen.

snel afvallen

Neem daarom je lichaamssamenstelling als graadmeter waaraan wordt afgemeten hoeveel je zou moeten afvallen en op welke manier. Met die lichaamssamenstelling wordt vooral de verhouding tussen de spier-massa en de vetmassa bedoelt. Je kunt er heel slank uit zien maar een veel te hoog vetpercentage hebben, dan is dit slank zijn dus niet gezond. Integendeel! Je hebt te veel vet en te weinig spieren!

De beste manier om af te slanke is sporten en gezond eten. Sporten verbetert de conditie, zorgt voor een toename van de spiermassa, neemt de vetmassa af en verbetert de botdichtheid. Ook psychologisch levert sporten een gunstig effect op.

Om op een veilige manier gewicht te verliezen en de resultaten te behouden, moet je het volgende doen: Streef naar een gewichtsverlies van 3-5 kg per maand.
Nadat je gewicht hebt verloren, moet je om leren gaan met je nieuwe gewicht. Om dit te doen, moet je je aan je programma houden.
De meeste mensen die bezig zijn gewicht te verliezen en het resultaat te behouden, stoppen vanwege gebrek aan discipline.
Wees geduldig, u zult enkele maanden nodig hebben om uw doel te bereiken en de resultaten te behouden.
Verander uw eetgewoontes. Eet alleen je hoofdmaaltijden en vermijd alle tussendoortjes.

snel afvallen

Om verantwoord af te vallen moet je dus veel sporten en gezond eten:

Zorg voor een goede balans tussen verbranding en energie en eiwit in de voeding.
Voedsel levert energie. Energie heb je nodig bij alles wat je doet, niet alleen om te bewegen, maar ook bij dingen zoals denken, ademhalen, praten en het kloppen van het hart. De energie die je nodig hebt wordt geleverd door  koolhydraten en vetten in onze voeding.  De hoeveelheid energie van een voedingsmiddel wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal) of in kiloJoules (kJ). Eén kcal is het zelfde als 4,2 kJ. De hoeveelheid energie die je nodig hebt is afhankelijk van onder andere lengte, leeftijd, geslacht en activiteit.

snel afvallen

De globale richtlijnen in een gezonde situatie zijn:

Mannen:
19-30 jaar            2700 kcal
31-50 jaar            2500 kcal
51-70 jaar            2300 kcal
>70 jaar               1900 kcal

Vrouwen:
19-30 jaar            2100 kcal
31-50 jaar            2000 kcal
51-70 jaar            1900 kcal
>70 jaar               1600 kcal

snel afvallen

Wat heeft een gemiddeld mens dagelijks nodig?

Goed eten en drinken betekent dat u alle noodzakelijke voedingsstoffen in voldoende hoeveelheden gebruikt. Dit houdt in dat u per dag het volgende minimaal zou moeten eten:
Brood:  Minstens 3 sneden
Kaas:     2 plakken of 40 gram
Vleeswaren:      2 plakken of 30 gram
Melk en melkproducten:            3 bekers/schaaltjes/porties
Fruit of vruchtensap:     2 stuks of glazen
Vlees, vis, kip, vegetarisch:        100 gram
Aardappelen:    Minstens 3 stuks
Groente:             Minstens 3 opscheplepels
Boter, margarine, olie   Minstens 30 gram

snel afvallen

Daarnaast is het van belang minstens 1½ liter te drinken. Dit komt overeen met 10 glazen, 8 bekers of 12 kopjes. Verdeel het drinken goed over de dag: neem bij elke maaltijd iets te drinken en drink tussen de maaltijden door.