Zo’n 10 % van de bevolking heeft last van slapeloosheid. Slapeloosheid kan het dagelijks functioneren zeer ernstig verstoren. Er zijn een aantal vormen van slapeloosheid.In dit artikel komen deze vormen aan bod. Ook wordt ingegaan op de mogelijke oorzaken van slaapproblemen. In de laatste alinea van dit artikel wordt antwoord gegeven op de vraag hoe kan je slapeloosheid behandelen.
Slaap heeft een belangrijke functie. Tijdens de slaap komen spieren tot rust, is er sprake van een lage hersenactiviteit en een lage hartslag. Onze organen hoeven hierdoor minder hard te werken, waardoor het lichaam en geest van alle inspanningen en indrukken van de dag kan herstellen.
Voor veel mensen is goed slapen een vanzelfsprekend. Echter zo’n 10 % van de bevolking lijdt aan slapeloosheid.
Vormen van slapeloosheid:
*Moeite met inslapen
*Moeite met doorslapen
*Slechte kwaliteit van slaap
*Te vroeg wakker, niet meer kunnen slapen
Slapeloosheid kan het dagelijks functioneren ernstig beperken. Oorzaken van slapeloosheid zijn divers: bijwerking van medicijnen, angst, genen, stress, ziekte etc.
Slaapproblemen kunnen leiden o.a. tot chronische vermoeidheid, stress, depressiviteit, hoofdpijn, concentratiestoornissen, slechter reactievermogen, minder weerstand en meer risico op hart/vaatziekten.
Tips om slaapproblemen tegen te gaan.:
*Vermijd stress een paar uur voor het slapen gaan. Vermijd dus moeilijke (telefonische) gesprekken vlak voor het slapen gaan. Ga niet werken of leren tot laat in de avond. Vermijd piekeren en ga niet te laat sporten.
*Zorg voor een rustige en op geruimde slaapplek.
* Ben je zeer gevoelig voor geluiden, gebruik dan oordoppen.
*Zorg voor een donkere slaapkamer. Gebruik eventueel verduisterende gordijnen.
*Regelmatig leven is erg belangrijk bij slapeloosheid! Probeer situaties met teveel prikkels te vermijden. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op.
*Gebruik geen koffie, alcohol,thee en/ of cola in de avond.
*Zorg voor voldoende ontspanning d.m.v. bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen en meditatie.
* Neem vlak voor dat je naar bed gaat een lekker warm bad met lavendelolie of een warme douche met een lekkere douchegel van bijvoorbeeld kneipp van lavendel.
*Zorg voor een goed bed, matras en kussen.
*Drink voordat je naar bed gaat een rustgevende kruidenthee zoals valeriaan, nachtrustthee, of ontspanningsthee van bijvoorbeeld zonnatura.
*Melatomine kan helpen voor het inslapen en het slaapritme. Melatomine is een lichaamseigen hormoon, dat aangemaakt wordt door de pijnappelklier. Sommige mensen maken van dit hormoon minder aan, zoals bijvoorbeeld oudere mensen, dan andere mensen. Melatomine 0,1 mg is verkrijgbaar bij de drogisterij. Hogere dosis is op recept verkrijgbaar bij de huisarts.
* Houdt de slapeloosheid te lang aan, ga dan naar de huisarts voor eventueel kalmeringsmiddelen/slaapmiddelen.