Ademstilstand in je slaap. Een apneu wordt ook wel een ademstilstand genoemd wat tijdens de slaap gedurende ongeveer 10 tot 15 seconden kan optreden. Indien er meer dan 10 tot 15 ademstops optreden per uur, spreekt men van een slaapapneusyndroom.
Wat is slaapapneu?
Een normaal persoon gaat naar bed en valt in diepe remslaap en wordt weer wakker en is uitgeslapen. Als men in remslaap komt is het gehele lichaam in rust droomfase ook wel genoemd.
Personen die slaapapneu hebben gaan slapen, maar komen vaak niet in hun remslaap terecht omdat de hersenen contineu een prikkel krijgen dat er ademstops zijn. Na ontwaken, vaak door een schok, wordt de ademhaling weer hervat. De ademstops kunnen gedurende de slaap zeer vaak voorkomen per uur dat je slaapt gedurende 15 tot 30 seconden.
Wanneer de ademstops vaker voorkomen en lang duren, kunnen ze een bedreiging gaan vormen voor de gezondheid. Hiervan is afhankeleijk in welke hoeveelheid de ademstops zich per uur voordoen.
De ademstops zijn opgedeeld in licht/matig en ernstig: 5 tot 15: licht 15 tot 30: matig boven de 30: ernstig
Hoe kom je aan slaapapneu?
Een aantal oorzaken waarom personen slaapapneu kunnen hebben zijn:
Overgewicht
Genetische bepaling
Leeftijd speelt ook een rol
Chronische luchtwegirritatie, oedeem
De manier van slapen veel op de rug liggen
Bouw van de neusholte
Bouw van de keelholte bijvoorbeeld hele grote amandelen, of een grote huig
Aangezichtsvervormingen
Snurken is niet alleen een symptoom, maar ook een risicofactor voor slaapapneu.
Iedereen heeft wel eens slaapapneu in zijn slaap bij minder dan 5 ademstops per uur.
De oorzaak van de ademstops kunnen verschillend zijn.
Er zijn bestaan 3 vormen van slaapapneu:
Apneu kan veroorzaak worden doordat bijvoorbeeld je kaak je luchtweg afsluit of dat je tong te lang is en naar achteren zakt als je op je rug gaat liggen slapen.
Het wordt ook wel genoemd (OSAS) omdat je luchtweg afgesloten wordt kan er geen lucht mee doorgegeven worden naar je longen.
Snurken wordt veroorzaakt als de luchtverplaatsing in je keel gedeeltelijk wel door kan dringen naar de longen maar er trillingen ontstaan door bijvoorbeeld je amandelen te groot zijn .
Als bij het snurken de luchtverplaatsing naar de longen wel minder wordt, kan er spraken zijn van hypopnoe. Deze kunnen aanleiding geven tot zuurstofgebrek in het bloed.Bijvoorbeeld kan de patient hoofpijn krijgen hierdoor.
Een tweede vorm van slaapapeu kan door falen van de hersenen veroorzaakt worden doordat er geen signalen worden doorgegeven om weer te gaan ademen als er een apneu optreedt tijdens het slapen.Men wordt niet met een schok wakker en heeft dus niet door dat er een ademstop plaatsvindt.
De derde vorm is een combinatie van de osas en csas dat er problemen zijn met luchtdoorgang in de keelholte naar de longen en dat de hersenen geen prikkel krijgen om door te geven dat men moet ademen.
wat zijn de symptonen?
Een aantal symptonen van de apneu- patiënt kunnen zijn:
– ademstilstanden tijdens het slapen, gevolgd door luid gesnurk en/of woelen
– hevig en/of hard snurken
– met een schok wakker schrikken gevoel dat men stikt
– hoofdpijn bij het wakker worden in de ochtend
– erg slaperig voelen overdag
– snel geirriteerd
– concentratieverlies, vergeetachtigheid
– veel zweten tijdens het slapen
– Een droge mond of pijnlijke keel bij het ontwaken
– vaak moeten plassen ’s nachts
Diagnose slaapapneu en nu?
De diagnose kan worden gesteld op basis van de klachten in een slaapwaakcentrum of thuis met de meetinstrumenten zodat men in eigen bed kan slapen. Het onderzoek gespecialiseerd slaaponderzoek noemt men polysomnografie. Er worden tijdens de slaap diverse metingen uitgevoerd die met de ademhaling samenhangen.
Wat voor behandelingen zijn er?
Belangrijke om te weten om er mee om te gaan en de apneus te kunnen verminderen:
Alcohol voor het slapengaan, slaap- en kalmeermiddelen niet gebruiken.
Bij overgewicht is het verstandig een dieet te volgen en dan daarna kijken voor verdere behandeling.
Het neusmasker krijgt bijna elke patient met slaapapneu dit is een begin van het leren leven met slaapapneu.
Het masker verzorgt tijdens het slapen dat je keelholte open blijft dit wordt gedaan door een luchtstroom die in je neus en keel wordt geblazen het apperaat kan ingesteld worden op verschillende overdruk wat nodig is voor de patient om geen last te kunnen hebben van overmatige apneus.
Mocht je nu echt niet kunnen wennen aan het cpap apperaat dan kun je zeker nogmaals laten checken wat de oorzaak is van jou apneu en daar op afgestemd kun je misschien een mondbitje gaan gebruiken zodat je het apperaat kan laten staan.
Het bitje wordt gebruikt voor milde vormen van slaapapneu ook wordt het wel snurk beugel genoemd.De beugel bestaat uit een boven en onderkant die doorminddel van een schroefje vast zit aan elkaar zodat als je gaat slapen je tong en of kaak niet naar achteren schuiven.
Helaas voor mensen die een kunstgebit dragen is dit geen optie.
Chirurgische behandeling is een laatste optie om slaapapneu te lijf te gaan na diverse onderzoekenvia de kno arts kan er bepaald worden of het mogelijk is, meestal met een te lange/dikke tong kan er operatie een deel verwijderd worden om zo de slaapapneu flink te verminderen er is wel enig herstel nodig en het zal niet zonder pijn zijn.
Nog een leuk weetje: De didgeridoo is erg bijzonder als je slaapapneu hebt of snurker bent.Je kan hiermee je spieren trainen die problemenen geven bij slaapapneu of snurkers patienten, daarmee heeft dit instrument een actieve rol in de bestrijding van deze problemen.
Hoe zijn de verhoudingen in relationele sfeer?
Als je partner heel veel symptonen heeft en/of altijd al snurktte en/of overgewicht ……… is het best lastig te begrijpen wat het doet met hem/haar jij altijd fit en moe door werken/sporten ……….maar als je partner futloos is gauw moe maakt de relatie niet interessanter. gelukkig is door de eeuwen aandacht besteed aan de klachten en hulpmiddelen gevonden om de patient hiermee te helpen weer goede nachtrust en opbouwen van het leven te kunnen oppakken. Helaas zijn er ook relatie’s die er door kapot gaan.
Je moet je zelf opnieuw leren ontdekken,nieuwe fases in je leven heel veel gemist omdat je al die jaren moe bent geweest en geen zin had door vermoeidheid om leuke dingen te doen.