Ongeveer 1 op de 10 mensen krijgen te maken met een schildklieraandoening. Maar veelal weten we niet eens dat we hem hebben of wat we ermee doen. Daarom mijn reeks artikelen over de schildklier, zijn funktie, de aandoeningen en tot slot mijn persoonlijke verhaal.
Schildklier, wat moet je ermee? Veelal (is mijn persoonlijke ervaring) wordt een schildklieraandoening vaak over het hoofd gekeken, of gewoon niet op getest (bloedwaardes) door je huisarts als je met vage klachen als moeheid, gewichtstoename, aktief e.d. aankomt. Zelf heb ik 1 1/2 jaar regelmatig bij de huisarts gezeten met deze vage klachten. Er werd me verteld dat ik net bevallen was en dat deze klachten wel weer over gingen. Totdat een nieuw zittende huisarts eens voorstelde om mijn bloedwaardes te controleren. En daar bleek dus uit dat mijn schildklier gestopt was met werken.
Wat is een schildklier?
De schildklier is een klein orgaantje wat zich bevindt in voorzijde van de hals. Voor het strottenhoofd, tegen de luchtpijp. De schildklier wordt voorzien van bloed door maar liefst 4 slagaders. Hierdoor is hij het meest doorbloedde orgaan van het lichaam.
Als je wikipedia gaat doorspitten zie je allerlei medische termen en snapt een leek (zoals ik) er niet veel van. Daarom zal ik het hier in normaal nederlands proberen uit te leggen wat een schildklier nu precies doet.
Als eerste zorg hij voor de afscheiding van schildklierhormonen. Deze hormonen (T3 & T4) zorgen voor de stofwisseling in je lichaam. Maar relavant daarvan ook voor verbranding in de cellen en de groei. Het is dus heel belangrijk voor je lichaam dat de schildklier goed funktioneerd. Want zonder deze hormonen*1 kunnen we gewoon niet leven.
De belangrijkste faktor die de afscheiding van het schildklierhormoon regelt is een zone in de hersenen genaamd hypothalamus. Deze zone speelt een belangrijke bij het in evenwicht houden van de lichaamsstoffen (homeostase). Als er vraag is naar meer schildklierhormoon gaat de hypothalamus het zgn. THR hormoon afscheiden. Als gevolg hiervan zal de hypofyse (klein orgaantje onderaan je hersenen) het hormoon TSH afscheiden. Dit hormoon heeft rechtstreeks invloed op de schildklier. Als de schildklier merkt dat er meer TSH in het bloed zit zal het beginnen met het maken van meer schildklierhormonen (T3 &T4). Deze hormonen hebben op hun beurt weer een terugkoppelend effect op de aanmaak van THR.
Wil je meer lezen over de schildklier lees dan ook mijn vervolgartikelen:
- deel 2: Oorzaken & Symptonen
- deel 3: Hypothyroïdie
- deel 4: Hyperthyroïde
- deel 5: Kanker
- deel 6: Goiter
- deel 7: Hypoparathyroïde
- deel 8: Hyperparathyroïde
- deel 9: persoonlijk verhaal
*1 Hormonen zijn chemische stoffen (moleculen)en zijn boodschappers in het lichaam. Hormonen kunnen een effect hebben op verder afgelegen cellen, weefsels en organen. Hormonen worden namelijk in de bloedbaan uitgescheiden waar ze getransporteerd worden het hele lichaam.