blog placeholder

Veel mensen hebben last van rugpijn. Dat is niet zo raar: je rug draagt tweederde van je lichaam.

Van alle volwassen heeft ongeveer 75% weleens last van zijn rug. In de meeste gevallen gaat het om specifieke rugpijn/klachten. De oorzaak van deze rugklachten is vaak niet bekend. Maar toch spelen de spieren of verrekkingen van banden een rol.

Rugklachten zijn meestal het gevolg van verkeerde belasting. De pijn onstaat dan doordat je meer tilt dan je rug aan kan. Meisje tussen de zestien en achttien jaar mogen maar 12-15 kilogram tillen. Volwassen vrouwen kunnenook het beste niet meer dan dat tillen. Jongens van diezelfde leeftijd mogen 15-20 kilogram tillen. Volwassen mannen mogen daarentegen ongeveer 40 kilogram tillen. Wanneer je te zwaar tilt, daarbij niet rechtop staat en/of je gewicht niet gelijk verdeelt, dan is de kans groter op langdurige rugklachten. Rugklachten kunnen ook onstaan daar onderbelasting.

Wanneer je zittend werk doet en hierdoor weinig beweegt krijg je last van een slechte doorbloeding.De kans is groter dat er dan botontkalking optreedt en de spieren die je wervelkolom recht houden worden slapper.

Als je gespannen bent en je spieren aangespannen, kan er overbelasting van de rug ontstaan. Dit wordt ook wel psychische of emotionele overbelasting genoemd.

Hieronder volgen enkele tips voor het voorkomen van rugklachten:

– Gebruik een matras dat je natuurlijke positie van je rug recht houdt.

– Bij bukken en tillen doen je je rug recht te houden en je spieren te spannen.

– Wanneer je iets tilt, dien je nooit je rug te draaien.

– Als je iets tilt, hou het gewicht dan dicht bij je lichaam.

 – Ook overgewicht is slecht voor je rug.

– Bij het sporten dien je goede schoeisel te dragen.

– Op hoge hakken lopen is slecht voor je rug. Draag zo plat mogelijk.

– Gebruik een goede bureaustoel met een verstelbare leuning en verstelbare armleuningen.

 – Blijf in beweging. Zit, lig of sta niet lang in dezelfde houding.