blog placeholder

Wat krijgen we nou eigenlijk allemaal binnen tijdens het roken van een sigaret? Wat doet roken nou eigenlijk echt met je gezondheid en uiterlijk?

Roken Is een ongezonde ouderwetse hobby die nog steeds veel mensen bezighoud. Tegenwoordig beginnen een hoop mensen (vaak op jonge leeftijd) met roken vanwege stoerdoenerij. Het is in deze tijd niet meer gebruikelijk om te gaan roken vanwege de gezelligheid en de mensen om je heen die roken. Dit is omdat iedereen nu wel op de hoogte is van de risico’s van het roken. Veel mensen die nu roken proberen zelfs te stoppen met roken. Echter voor veel mensen die al jaren roken is dit nog niet zo gauw gedaan. Roken werkt zeer verslavend.

Wat krijg je binnen? Naast de bekende stoffen teer en nicotine zitten er nog heel wat andere chemische stoffen in tabak. Deze stoffen genaamd: ARSENICUM(veel gebruikt door moordenaars), CYANIDE(gas waarmee in Amerika geëxecuteerd wordt), ACETON (beter bekend als: nagellak remover), AMMONIAK(een schoonmaak middel), ACETIC, DDT(bestrijdingsmiddel), POLONIUM(radioactief afval), BENZEEN (uitlaatgassen), ZWAVELSTOKSULFIDE, METHAAN.

Geschiedenis.Tabak gebruiken gebeurt al heel lang. het komt al uit de tijd van Columbus. Vanuit Spanje en Portugal breidt het gebruik van tabak zich uit over Europa. In het begin werd tabak gesnoven en gepruimd. Vanaf toen dacht men dat tabak erg gezond was voor de mens. Zelfs werd het toen als geneesmiddel gebruikt. Rond 1850 was er man (De Phillip Morris) die begon met het produceren van tabak die je met de hand kon rollen. Tegelijk heeft hij een machine ontwikkeld waarmee tot 7000 sigaretten per uur gerold konden worden. Hier begon ook de periode dat er veel reclame werd gemaakt voor tabak, zoveel reclame dat de mensen het gevoel kregen dat je hoorde te roken. Eind jaren 50 roken bijna alle mannen van 15 jaar en ouder. Dankzij de tabaksreclames dacht men dat roken goed voor je was en het maakte man en vrouw stoerder. De Marlboro man wordt hét symbool van de onafhankelijke cowboy. Ook al weet de industrie dat roken ziek maakt, ze blijven ontkennen. Tot duidelijk wordt dat roken kanker veroorzaakt. Overheidsinstellingen zijn sinds 1990 rookvrij. In de Tabakswet staan alle regels over het rookverbod. Maar in grote delen van de wereld zijn de gevaren van roken nog niet bekend. Daar zijn ook nog geen reclamebeperkingen. Sigaretten die in ontwikkelingslanden worden verkocht bevatten meer nicotine. Eenmaal verslaafd, wordt het nicotinegehalte weer verlaagd. Dan heb je meer sigaretten nodig voor hetzelfde effect. Goed voor de omzet. Nu er in Nederland geen reclame voor sigaretten meer gemaakt mag worden, zoekt de tabaksindustrie naar nieuwe wegen om toch op een slinkse manier jongeren te bereiken. Door branche-stretching bijvoorbeeld: je naam aan een ander product verbinden.

Roken en de gevolgen hiervan:
Iedereen weet inmiddels wel dat roken slecht, erg slecht is voor de gezondheid. Niet voor niets heeft de overheid het roken verboden op allerlei plaatsen. Dit is gedaan zodat niet niet iedereen ongewenst bloot gesteld word aan de giftige en schadelijke stoffen van het roken. Als gevolg van het roken kan je ziek worden, je bloeddruk kan hoger worden, je hart gaat sneller kloppen, je bloed wordt dunner en je kunt er duizelig van worden. Op korte en lange termijn is roken slecht voor je. Na 1 sigaret roken kan je al last hebben van duizeligheid en een sneller kloppend hart.Algemeen bekend is dat personen die roken een grotere kans hebben op een ziekte dan personen die niet roken. Naast longkanker is de kans op o.a. keelkanker en slokdarmkanker ook meer aanwezig bij personen die roken.

In sigarettenrook zitten ook schadelijke stoffen die het menselijk dna aantast. Hierdoor worden de cellen verhinderd om goed hun werk te doen en zullen de cellen slechter delen, groeien en ontwikkellen. Dit zorgt ervoor dat cellen zich overmatig zullen delen en veroorzaken dan een tumor. Hiernaast hebben rokers ook vaker last van Alzheimer, Reumatoide Artritis ende Ziekte van Crohn.

De vruchtbaarheid verminderd door het roken. Bij mannen kan roken leiden tot potentieproblemen en kan de kwaliteit van het zaad achteruitgaan. Door tabak verandert het uiterlijk van de mens negatief. De huid veroudert aanzienlijk sneller, worden de tanden lelijker en de huid wordt grauwer vanwege vaatvernauwing.

De schrikbarende cijfers :
– Per jaar overlijden er ongeveer 9000 mensen aan longkanker.
– 28% van de nederlandse bevolking rookt.
– Een op de twee rokers komt vroegtijdig te overlijden.- De levensverwachting van een roken is 8 tot 12 jaar korter dan dat van een niet-roker.- 31% van jongeren tussen de 10 en de 19 jaar rookt regelmatig.- Bij mannen is 17% de oorzaak van roken, bij vrouwen is dit 11%.- Rokers die stoppen met roken voor hun 36e levensjaar, leven gemiddeld 6 tot 8 jaar langer.- Elk jaar stoppen er 100.000 mensen met stoppen. Dit kan jij ook!- Als de moeder van een baby blijft doorroken tijdens dezwangerschap, weegt de baby gemiddeld 200 gram lichter.- Wereldwijd rookt 1 op de 3 mensen. Dit is een aantal van 1.1 miljard.- 1 pakje per dag roken kost 150 euro in de maand.

Hulp bij het stoppen met roken?

Informatie over roken en stoppen hiermee? klik hier!

Jesse