blog placeholder

Er is reuma bij u geconstateerd, en u bent heel druk aan het werk. Naast het werk heb u ook nog allerlei activiteiten, dus reuma kunt u helemaal niet gebruiken. Wat moet u doen om toch zo gewoon mogelijk alles te kunnen doen? Of moet u uw hele leven gaan omgooien en iets totaal anders gaan doen?

U bent een zeer bezig baasje, en hebt een zeer drukke agenda. Altijd tijd te kort en niet genoeg tijd om eens lekker uit te rusten. En dan komt die pijn opzetten, die stijfheid in de knieen en handen, wat raar denkt u, ik ben toch nog niet oud, dat hoort toch bij oude mensen. De pijn blijft zitten en uw handen gaan tegenwerken. U probeert het nog weg te dringen, door extra lang te douchen of in bad te gaan, maar in de morgen is die pijn er weer. Wat nu? U gaat om het zeker te weten toch maar eens langs de dokter. Die ziet het meteen en constateert reuma. Die mededeling komt als een donderslag bij heldere hemel, want u bent nog geen 50 jaar. U merkt dat u met uw handen steeds minder kunt, en andere manieren moet bedenken om de dagelijkse dingen te doen.

U kunt te maken krijgen met vergroeiingen, maar dat hoeft niet,het is voor ieder mens verschillend. U voelt wel dat uw gewrichten warm worden en pijn doen, dat zijn dan de ontstekingen die de pijn veroorzaken.

U moet het zeker melden aan uw werkgever, en het hangt van het soort bedrijf af hoe er mee om wordt gegaan. Maar eerlijkheid is altijd het beste, en zolang u uw uiterste best doet, zal uw werkgever het u niet moeilijk kunnen maken. U moet ook als het nodig is, voor uw eigen lijf kiezen, en een stapje terug doen. U kunt  nu eenmaal niet blijven rennen, hollen en vliegen,  de tijd is gekomen om voor uzelf te kiezen. Het kan dus zijn dat u afscheid zult moeten nemen van uw huidige werk, vooral als dat fysiek te belastend is. Neem desnoods een vertrouwenspersoon, die kan u helpen met de juridische zaken, mocht uw werkgever het u lastig maken.

Belangrijk is dat u uw reuma serieus neemt, en vooral niet over uw eigen limiet gaat. Zolang u uw rust neemt, zult u de reuma een eind  kunnen tegenhouden, en nog gewoon kunnen bewegen. Wees creatief voor het vinden van oplossingen in het dagelijks leven, en zorg dat u niet alleen komt te staan, hou het niet voor u.

En als u toch iets anders zal moeten doen, zoek hulp, want u zult met vele ambelijke molens te maken krijgen, neem de tijd om alles goed te overdenken, neem niet te haastige beslissingen.