Driekwart van de nederlandse bevolking heeft wel eens last van reisziekte. Reisziekte is eigenlijk een verzamelnaam van wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Ook in een lift, kermisattractie of schommel kan reisziekte optreden. Deze ziekte heeft voornamelijk te maken met het evenwichtscentrum. Bent u geïnteresseerd in deze ziekte of heeft u misschien zelf wel last van deze ziekte en weet u niet waarmee deze ziekte te maken heeft of wat u eraan kunt doen? In dit artikel geef ik u het antwoord.
Veel mensen hebben wel eens met reisziekte te maken gehad of misschien heeft u zelf wel last van wagenziekte. Voornamelijk kinderen tussen de 2 en de 10 jaar hebben vaak last van reisziekte omdat bij hun het evenwichtsorgaan nog niet voldoende is ontwikkeld.
Nu zou u denken waarom dan juist het evenwichtsorgaan? Reisziekte zit hem in het evenwichtscentrum. Het evenwichtscentrum in de hersenen ontvangt informatie over de beweging, stand van het lichaam en de beweging van buiten, dus van je omgeving. Deze informatie komt van het evenwichtsorgaan, de ogen en gevoelszenuwen die zich in spieren en gewrichten bevinden. Nou kan het zijn dat de informatie tegenstrijdig is, bijvoorbeeld als het evenwichtsorgaan een beweging meld die je ogen niet kunnen waarnemen. Dit gebeurd vaak op zee, als jij in de hut zit. Je evenwichtsorgaan registreert de deining van de zee, maar doordat jij in de hut zit en jou lichaam en de hut dezelfde beweging maken, registreren je ogen stilstand. Het gevolg hiervan is dat jou hersenen in de war raken. Je hersenen beginnen met het aanmaken van de stof histamine, de stof wordt vrijgegeven en prikkelt vervolgens het braakcentrum. Dit heeft tot gevolg dat je misselijk wordt en soms zelfs moet overgeven.
Reisziekte heeft meerdere symptonen dan alleen misselijkheid. Net als bij bijna elke ziekte, reageert ieder persoon anders op de ziekte. Hoe men reageert hangt ook af van de leeftijd. Zoals ik al noemde zijn kinderen tussen de 2 en de 10 jaar vatbaarder voor de ziekte dan volwassenen. Kinderen tussen de 2 en de 10 jaar reageren ook bijna allemaal hetzelfde op de ziekte, namelijk misselijkheid en braken. Hoe ouder je wordt, hoe minder je hoeft te braken. Je krijgt andere symptonen en voelt op den duur al aan wanneer je ziek wordt. Vaak krijg je het heel warm/benauwd en je krijgt hoofdpijn. Als je dan nog lang in de auto blijft zitten wordt het natuurlijk erger en op den duur wordt je wel misselijk en uiteindelijk ga je braken maar de weg daar naar toe is lang genoeg dat je het kunt voorkomen.
Voorkomen is altijd beter als genezen zegt men. Vooral bij wagenziekte kun je beter voorkomen. Er zijn tegenwoordig steeds meer tabletten voor uitgevonden en ook komen er steeds meer foefjes op de markt zoals bijvoorbeeld bandjes voor om je pols. Maar of deze helpen is per persoon verschillend en het ligt er ook aan hoevaak je er last van hebt. Na mijn eigen ervaring helpt alleen een goeie tablet van het merk Primatour in combinatie met een aantal verstandige tips:
- Zorg voor voldoende frisse lucht, vermijd rook, benzinedampen, vette etenslucht en parfum.
- Beweeg je lichaam (voornamelijk je hoofd) zo min mogelijk en richt je op de weg (voor je, niet opzij)
- Ga nooit lezen of met je spelcomputer spelen in de auto.
- Wanneer je voor in de auto (bus) zit wordt je minder snel ziek
- Concentreer je op de weg, niet op allerlei flitsende bewegingen om je heen, en rijd met je bestuurder mee. (men zegt namelijk dat als je zelf rijd, je geen last meer hebt van reisziekte)
- Zorg dat je rustig blijft, stress en angst versterken de effecten van reisziekte.
- Ga nooit slapen of liggen
Een vraag die veel mensen stellen is: Kun je over reisziekte heen groeien? Sommige mensen beweren dat het kan. Zelf uit eigen ervaring en familie ervaring zeg ik nee. Wel is het zo dat je op een bepaalde manier gewend raakt aan het reizen en wanneer je iedere dag reist, je minder snel ziek wordt. Maar helemaal er overheen groeien gebeurd nooit. Als je zelf je rijbewijs hebt gehaald en je rijd dus zelf, dan concentreer je je zo goed op de weg, dat je niet meer ziek wordt.
Ook is het zo dat je bij sommige auto's sneller ziek word. Dit klopt ook, het ligt voornamelijk aan hoe een auto op de weg ligt. Bussen of hogere auto's waar je dus beter op de weg kunt kijken, wordt je minder snel ziek in. In auto's die zo op de weg liggen dat je niet meer voelt dat je rijd, dus geen hobbeltje meer voelt etc. word je heel erg ziek. Je zult juist denken van niet, maar wanneer jou hersenen in de war raken, dus zich niet meer kunnen oriënteren (wat dus gebeurd als je niet verneemt dat je rijd, maar je rijd wel) word je ziek. Het maakt ook verschil uit, wat voor een persoon in de auto rijd waar jij dus bij in zit. Je hebt verschillende rij-stylen zoals een voorzichtige rijder, daarbij in de auto word je heel erg ziek. Dit komt doordat een voorzichtige rijder vaak remt voor bochten en niet constant dezelfde snelheid rijd. Daarin tegen heb je ook een ruige rijder, die meestal behoorlijk hard rijden en op het laatste moment remmen, wel rijden ze vaak een constante snelheid. Het belangrijkste is dat wanneer je iemand in de auto hebt met reisziekte, dat je een constante snelheid aanhoud en niet op het laatste moment heel stijf remt. Veel remmen is voor iemand met wagenziekte heel vervelend, hierdoor raakt de maag helemaal van slag en is je oriëntatie kwijt.
Kortom wanneer je last hebt van reisziekte is het dus heel belangrijk dat je zelf weet wat je eraan kunt doen en je er ook op aanpast, en dat je bestuurder zich ook een beetje aanpast. Zo valt er best te leven met deze ziekte en het voordeel is, hoe ouder je wordt, hoe beter je ermee om kunt gaan en hoe minder je er last van hebt.