blog placeholder

Tom Würdinger vumc

Ik wil in dit artikel iets vertellen over een onderzoek door het VUMC, onder leiding van Tom Würdinger. De aanleiding voor dit artikel is een toevallig gesprek met een voormalige buurjongen van me. Ik had namelijk het nieuwsbericht dat het VUMC een procedé heeft ontdekt, waarmee ze door het analyseren van één druppel bloed in de toekomst waarschijnlijk eenvoudig alle soorten kanker kunnen diagnosticeren, wel gezien op het journaal maar daar werd de naam van de projectleider van dit onderzoek niet genoemd.

Hoe ik achter de naam van Tom Würdinger kwam:
Zoals ik in de inleiding al aangaf is aanleiding voor dit artikel is een toevallig gesprek met een voormalige buurjongen van me. Ik had deze buurjongen al heel lang niet gesproken en hij vertelde me een heel mooi verhaal. Hij vertelde me dat hij een jaar of 15 geleden een aantal jaren een vaste planten kwekerij had gehad op een perceel grond niet ver van onze beide woonadressen in de tijd dat we buurjongens waren. Hij had daar een aantal weken in de zomervakantie een jongen te werk gehad genaamd Tom. Deze Tom had het erg naar zijn zin op zijn plantenkwekerij en ze konden het goed met elkaar vinden. Na een paar weken gaf deze Tom te kennen dat hij wel voor vast bij mijn voormalige buurjongen wilde komen werken. Mijn voormalige buurjongen vroeg hem toen wat hij voor opleiding had gevolgd. Tom antwoorde toen dat hij net geslaagd was voor het gymnasium maar dat hij geen zin had om verder te gaan studeren. Mijn voormalige buurjongen zei toen tegen hem dat hij niet wilde dat hij ging werken maar dat hij zich moest aanmelden op een universiteit. Hij vroeg hem wanneer de sluitingsdatum was voor de universiteit en Tom zei dat dat de volgende dag was. Toen Tom de volgende dag toch weer te werk kwam bracht mijn voormalige buurjongen hem naar huis en sprak zijn moeder er op aan dat ze Tom naar de inschrijving moest sturen. Zijn moeder vond dat echter niet zo belangrijk maar mijn voormalige buurjongen wist haar en Tom er toch te van overtuigen dat Tom zich moest gaan inschrijven. Toen mijn voormalige buurjongen vorige week (vele jaren na het gebeurde) het journaal zat te kijken herkende hij de projectleider van het onderzoek door het VUMC naar het in een heel vroeg stadium diagnosticeren van kanker door de analyse van een paar druppels bloed. Hij stelde vol verbazing vast dat het de Tom was die hij jaren geleden had weten te overtuigen om zich toch aan te melden aan de universiteit.

Wie is Tom Würdinger?
Tom Würdinger is geboren in München op 23 oktober 1978. Hij studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte fulltime als postdoctoraal onderzoeker aan Harvard Medical School in Boston en ook nu hij bij VUmc werkt, loopt zijn aanstelling bij Harvard door. Würdinger neemt zo goede ideeën mee naar VUmc en stuurt uitblinkende Nederlandse studenten voor een stage naar Harvard. Voor zijn werk ontving hij o.a. een Vidi-beurs van NWO en een ERC Starting Grant (1,3 miljoen euro).

Verdient mijn voormalige buurjongen ook een prijs?
Als het verhaal van mijn voormalige buurjongen inderdaad waar is vind ik dat hij zeker ook een prijs verdient want zonder hem was Tom Würdinger niet gaan studeren en was het diagnoticeren van kanker aan de hand van een paar druppels bloed misschien pas jaren later en/of in een ander land ontdekt.