blog placeholder

Er zijn enkele voordelen aan het eten van gekookte groenten.  Het koken van een groente laat namelijk een stofje vrij: caroteen, omdat het wordt vrijgelaten uit opslagplaatsen in plantencellen. Het koken van zetmeelrijke groenten breekt zetmeelkorrels zodat ze makkelijker kunnen worden verteerd. Ook kun je van gekookte groenten vaak meer eten, waardoor je meer voedingsstoffen binnenkrijgt.

Aan de andere kant zijn er ook voordelen aan het eten van rauwe groenten. Rauwe groenten bevatten meer hittegevoelige voedingsstoffen. Het koken vermindert namelijk de inhoud van water oplosbare vitaminen. Het is goed om bij rauwe groenten goed te kauwen, daardoor kun je meer voedingstoffen opnemen.

Koken haalt B-vitaminen en mineralen uit groenten. De verliezen zijn meestal rond de 40%, maar kunnen wel oplopen tot 80%. Daarom is het aan te raden de groenten niet op een te hoge temperatuur te koken, en niet teveel water te gebruiken, waar de vitaminen in achterblijven. Stomen en koken met de magnetron reduceert het verlies. Bij het warmhouden van voedsel wordt de kans op het verlies van vitaminen juist weer vergroot.

Aan de andere kant hebben groenten die niet goed zijn bewaard, of onzorgvuldig zijn behandeld ook vitaminen- en mineralen verliezen. Snijden, stampen, in blokjes snijden, hakken en raspen breken de cellen van de groenten waardoor vitaminen bloot worden gesteld aan zuurstof. Vitaminen zijn daar erg gevoelig voor. Hoe langer een groente wordt bewaard, hoe meer vitamine C er verloren zal gaan.

Er is niet duidelijk een enkele manier aan te wijzen die het beste is. Zowel gekookte als rauwe groenten hebben hun voordelen en nadelen. Bedenk vooral voor uzelf wat u het lekkerste vind, en probeer de groente goed te bereiden en zo vers mogelijk te kopen. Alleen rauw eten, of alleen gekookt eten is niet  gezond, dus probeer het af te wisselen.

Groente