blog placeholder

Een gezonde huid is van grote waarde. Helaas beseffen we dat pas wanneer we te maken krijgen met een huidaandoening. Een voorbeeld van zo’n aandoening is de veelvoorkomende psoriasis. Iets meer dan 2% van de wereldbevolking lijdt aan deze ernstige huidziekte. Nederland telt ongeveer 350.000 patiënten.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidziekte. Dat wil zeggen dat mensen met psoriasis gedurende hun hele leven meer of minder last kunnen hebben van deze ziekte. De precieze oorzaak van psoriasis is nog niet bekend. Het is wel duidelijk dat het erfelijk is en wordt veroorzaakt door een afwijking in de huidgroei. Een gezonde huid wordt geleidelijk vernieuwd; oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. Dit proces gaat echter zo langzaam, dat het nauwelijks opvalt. Bij mensen met psoriasis worden oude cellen abnormaal snel vervangen door nieuwe cellen; in 6 tot 7 dagen, terwijl bij een gezonde huid dit proces 26 tot 27 dagen in beslag neemt. Dit brengt een aantal onaangename gevolgen met zich mee, namelijk: verdikking van de bovenste huidlaag, rode vlekken en ernstige schilfering. Bij het ontstaan van nieuwe plekken kan soms jeuk optreden. Het is een zeer wispelturige ziekte. Zo kan het zich van een paar onschuldige plekjes ontwikkelen tot een uitbarsting. Diverse factoren zoals stress, infecties, geneesmiddelengebruik, kunnen zo’n uitbarsting veroorzaken. Ondanks dit alles hoeft er geen angst te bestaan anderen te besmetten dan wel om mensen met psoriasis aan te raken.

 

Hoe beïnvloed psoriasis het dagelijks leven?

Psoriasis is een zichtbare ziekte en geen toonbeeld van een gezond huid. De omgeving reageert daroom vaak afstotelijk. Mensen met psoriasis schamen voor hun aandoening en proberen deze op alle manieren te verbergen. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor het gezinsleven, sociale en psychische leven. Dit is echter weer afhankelijk van de mate van de aandoening en hoe de omgeving daarmee omgaat.

 

Wat voor behandelmethoden zijn er?

Mensen met psoriasis zijn vaak zoekend naar de oplossing voor hun probleem. Er bestaan veel behandelmethoden, maar helaas zijn deze erop gericht om de symptomen te bestrijden, de aanleg voor psoriasis is niet te genezen.

Men kan zelf al heel veel doen. Probeer niet te krabben, want krabben veroorzaakt nieuwe plekken. Zoveel mogelijke ontspannen, stress kan namelijk een uitbarsting veroorzaken. Behandel de huid met vette zalf, badolie zo raken de schilfers los van de huid. Er zijn verschillende behandelingen met zalven, lotions en crèmes op basis van vitamine D Calcipotriol. Er bestaan ook hormoonzalven, namelijk Corticosteroïden, het nadeel is echter dat het niet over het gehele lichaam gesmeerd mag worden. Daarnaast heb je de ultraviolettherapie. Deze therapie onderdrukt plaatselijke ontstekingen. De behandelingen vinden plaats in het ziekenhuis en vragen om veel tijd. In combinatie met de PUVA tabletten is de ultraviolettherapie krachtiger. Tot slot, zijn er ook nog tabletten en capsules, voorbeelden daarvan zijn: Methotrexaat, Ciclosporine, Acitretine en Fumaraten.