blog placeholder

Mensen ondergaan om allerlei redenen een borstoperatie. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij zo’n operatie? Daarnaast zullen we ook kort bespreken wat een borst is en hoe borsten zich ontwikkelen.

Wat zijn borsten en hoe ontwikkelen borsten zich?

 Een borst, ookal ‘mamma’ genoemd in de geneeskunde, bestaat uit klierweefsel, bindweefsel en vet. Omdat borsten dus ook uit vetweefsel bestaan is het percentage vetweefsel bij dikke vrouwen in verhouding veel groter dan het percentage klierweefsel. Zodoende hebben dikkere vrouwen meestal ook grotere borsten.

Borstontwikkeling begint vroeg in de puberteit, de ontwikkeling begint omdat de concentratie vrouwelijke hormonen toeneemt in het bloed. Erfelijke factoren, vrouwelijke hormonen en individuele factoren hebben invloed op de borstontwikkeling van een persoon.

Borstvergroting.

Een borstvergroting, ‘mamma-augmentatie’ genoemd in de geneeskunde, is de borstklier op een operatieve wijze vergroten. Er worden via een sneetje in de huid prothesen aangebracht. De snede in de huid kan in de plooi onder de borst, in de oksel of rond de tepelhof worden gemaakt, dit wordt besproken en in overleg met de patiënt beslist. Tegenwoordig kiezen de plastische chirurgen er het liefst voor om de prothesen achter de borstspier te plaatsen, dit om eventuele gevaren ( kapselvorming, borstkanker ) zo veel mogelijk te beperken.

Complicaties.

Natuurlijk kunnen er altijd complicaties ontstaan bij een operatie. We zullen hier slechts enkele van de belangrijkste complicaties bespreken.

  • Meest voorkomend is kapselvorming. Dit wil zeggen dat er door het lichaam een bindweefsellaag wordt gevormd rond de borstprothese.
  • Bloeduitstortingen kunnen ook voorkomen, maar deze kunnen worden opgeheft door drains.
  • Als laatste de opmerking: er wordt vaak gedacht dat siliconen borstkanker kunnen veroorzaken, dit is echter ( nog )niet bewezen.

Borstverkleining.

Een borstverkleining, ‘mammareductie’ genoemd in de geneeskunde, is de borstklier op een operatieve wijze verkleinen. Klierweefsel en huid worden verwijderd, dit gebeurt aan de onderkant van de borst. Vaak wordt er ook een aanpassing gemaakt aan de tepel, omdat deze ook groter is dan normaal.

Complicaties.

  • Bij zware borsten is het borstweefsel meestal van nature slapper dan bij kleinere borsten, het kan zijn dat ondanks de operatie de borsten weer opnieuwe slapper worden.
  • Een deel van de tepel kan afsterven omdat deze niet voldoende bloed krijgt na de operatie.

Na de operatie.

Het traject dat volgt na een borstverkleining en een borstvergroting komt grotendeels overeen in de eerste 2 weken na de operatie. Het is belangrijk om rustig aan te doen, men mag niet tillen of bukken en daarnaast ook geen zwaardere activiteiten ondernemen zoals rennen en fietsen. Men moet daarnaast op de rug slapen.

Na de eerste 2 weken wordt geevalueerd kan kunnen als alles goed is gegaan en de wonden genezen, weer heel rustig aan activiteiten worden ondernomen.