Epilepsie. Een veelgebruikt woord, maar weet men ook wat het precies is? Hoe ontstaat epilepsie en welke oorzaken kan het hebben? Dit zijn enkele vragen die hier beantwoord zullen worden.
Epilepsie.
Epilepsie is een plotselinge, kortdurende functiestoornis van de hersenen, veroorzaakt door acute overmatige ontlading van de hersencellen. Het hoeft niet geprovoceerd (uitgelokt) te worden, maar ontstaat spontaan.
Pathofysiologie.
De pathofysiologie is kennis en studie van de functie van zieke organen–> je gaat dus kijken hoe een ziek orgaan functioneerd en bij epilepsie zijn het de hersenen waar iets mis gaat.
Een epileptische aanval ontstaat door hypersynchrone neurale activiteit in een deel van de hersenschors ( gebied in de hersenen, waar informatie uit de rest van het lichaam ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd wordt ). Het proces versterkt zichzelf waardoor een grote groep cellen gedepolariseerd ( over een celmembraan is een potentiaalverschil, depolarisatie is het proces waarbij het potentiaalverschil tussen binnen- en buitenzijde van een celmembraan afneemt, wanneer de depolarisatie een bepaalde drempel bereikt, ontstaat een actiepotentiaal ) raakt en synchroon salvo’s actiepotentialen afvuurt. De abnormale activiteit kan tot één gebied in de hersenen beperkt blijven en dan spreekt men van een partiële aanval. Maar de abnormale activiteit kan zich ook uitbreiden over de gehele cortex en dan spreekt men van een secundair gegeneraliseerde aanval.
Wanneer de abnormale activiteit in de reticulaire formatie of de thalamus in de hersenen ontstaat dan spreekt men van een primair gegeneraliseerde epilepsie aanval, de gehele hersenschors wordt dan gesynchoniseerd.
Etiologie.
Bij de etiologie wordt gekeken naar de oorzaak van een ziekte. Wij bekijken in dit geval de oorzaken van epilepsie.
De etiologie bij epilepsie kan in 3en gesplitst worden:
- Idiopatisch: dit wil zeggen dat er geen duidelijke oorzaak te vinden is voor de epilepsie, wel speelt erfelijkheid hier een rol.
- Cryptogeen: dit wil zeggen dat er geen oorzaak ( lichamelijk ) is te vinden voor de epilepsie, waarschijnlijk zal er in de toekomst met geavanceerdere technieken wel een oorzaak gevonden kunnen worden. ( Waarschijnlijk is er wel sprake van een aangeboren of verworven hersenletsel maar dat is met de huidige beeldvormende technieken (nog) niet aan te tonen ).
- Symptomatisch: de epilepsie wordt veroorzaakt door een aantoonbaar aangeboren of verworven hersenletsel.
Als we deze etiologie goed bekijken kunnen we dus concluderen dait eigenlijk alle epilepsie symptomatisch is, alleen zijn we nog niet zover gevorderd met onze technieken om alle oorzaken aan het licht te brengen.
Insult versus status.
Een epilepsie aanval wordt een insult genoemd. Er wordt pas van een status epilepticus gesproken wanneer een insult langer dan 30 minuten aanhoudt, of wanneer men meerdere insulten achter elkaar heeft zonder dat men tussen de insulten door weer bij bewustzijn komt. Een status epilepticus wordt al na maximaal 5 minuten behandeld omdat het een levensbedreigende toestand is.